28. august inviterer direktør Ole-Jonny Korsgaard i Harstadregionens næringsforening til frokostmøte der tema er:

«Hvordan klage på en tildeling i en offentlig anbudskonkurranse, og hva kan de klages på?».

Regelverket stiller strenge krav

– Regionen har aldri hatt større prosjekter på gang de nærmeste årene enn det vi har nå. Milliardutbygginger på Evenes flyplass og ny E10 trasè, samt ferdigstillelse av Harstadpakken, krever kompliserte anbudsutlysninger.

– Varer og tjenester for hundrevis av millioner kroner anskaffes hvert år av offentlige oppdragsgivere innenfor et svært komplisert regelverk.

–Dette regelverket stiller strenge krav til oppdragsgivere, og hvordan disse opptrer i anskaffelsesprosessen.

– Det er her det er lett å gjøre feil, og det er her det gjøres mange feil, sier Korsgaard.

– Tidsbruken minst like viktig

– Konkret kan jeg bruke opprustingen av torvet i Harstad sentrum som eksempel. Jeg er overrasket over at Harstad kommune ikke har et tidsaspekt med i anbudsutlysningen av utybyggingen på torvet.

– Å bruke kun pris er en farlig vekting, da tidsbruken rundt dette prosjektet er minst like viktig etter mitt syn, sier Korsgaard.

– Må fylles ut korrekt

– Til dette frokostmøtet har vi derfor invitert advokat Kjersti Holum Karlstrøm, som arbeider spesialisert med offentlige anskaffelser og entrepriserett, samt større kommersielle kontrakter, forteller Korsgaard.

Hun peker på flere områder hun vil komme innom på foredraget hun skal holde.

– Alle oppdrag over to millioner kroner må fylle ut et eget ESP- skjema. Dette er et europeisk egenerklæringsskjema som må fylles ut korrekt, ellers blir man avvist.

– Her er det viktig å søke veiledning da dette ofte er kompliserte prosesser.

– Feil som oftes oppstår skjer i selve konkurransegrunnlaget, der kvalitetskrav, tidskriterier og økonomi blandes sammen og kan føre til feil.

– Men også i selve selve evalueringen av tilbudene om hvem som skal vinne konkurransen gjøres det også ofte feil, sier Holum Karlstrøm.

foredrag: Kjersti Holum Karlstrøm vil i sitt foredrag gjennomgå ulike eksempler på tilnærmingsmåter om hvordan man klager på tildelinger i en offentlig anbudskonkurranse. Foto: Privat Foto: privat