Turistene setter pris på at de kan stikke innom et turistkontor og få grundig informasjon, sier ansatte i Mo i Rana, Narvik og Alta som Harstad Tidende har snakket med.

Langåpent

Helgeland har fire turistkontorer. De ligger i Mosjøen, Mo i Rana, Sandnessjøen og Brønnøysund.

– Alle våre turistkontorer har åpent hele året, men fra midten av juni til midten av august holder vi langåpent til klokken 18. Det har jeg inntrykk av at turistene setter pris på, sier regionansvarlig for Nord-Helgeland, Georg Enga.

I tillegg til kollåpent turistkontor, har de også en webside der turistene selv kan hente informasjon.

– Cirka 30.000 besøkende er innom våre fire kontorer i løpet av året. Jeg har inntrykk av at når turistene har vært hos oss, så sitter de igjen med en følelse at de har fått mer dybde i informasjonen. De virker veldig fornøyde, sier han.

Flest tyskere

Turistene kan komme på kontoret for å få gratis parkeringskort som kan brukes inne i byen.

– Vi får mange spørsmål om hva de kan oppleve i nærområdet. Både norske og utenlandske turister er innom. Flesteparten av de besøkende er tyskere.

Turistkontorene i Helgeland er eid av kommunene. I tillegg samarbeider de tett med bedrifter.

– Det er selvfølgelig dyrt å drive turistkontor som er åpen hver dag fra mandag til og med søndag hele året, samtidig skaper turistkontorene ringvirkninger. Ved å informere om alle tilbudene kan vi få folk til å stoppe lenger enn de hadde tenkt, sier Enga.

Spør om alt

I Narvik ligger turistkontoret i sentrum, og i nær tilknytning til bibliotek og kafé.

– Vi følger samme åpningstid som krigsmuseet – fra klokken 10 til klokken 19, og selger blant annet billetter til museet, sier Kasia Gancarczyk ved Narvik turistkontor.

«Turistkontoret i Narvik ligger sentralt til i hjerte av sentrum. Hos oss får du inspirasjon og tips til aktiviteter og gjøremål i Narvikregionen», skriver Visit Narvik på sin hjemmeside.

– Hvilke spørsmål får du fra turistene?

– De spør om alt. De vil vite hva de kan gjøre i byen, de spør om krigsmuseet og krigshistorien, om veien til Lofoten, Senja og Harstad-regionen, sier hun.

Antall besøk varierer fra dag til dag, men enkelte dager er det så mange innom at det er behov for to ansatte.

– De fleste besøkende er utenlandske turister. Hos oss kan de stikke innom og varme seg på kalde dager. Her kan de studere brosjyrer og ta seg en kopp kaffe i kafeen. Jeg har inntrykk av at turistene er veldig godt fornøyd med det tilbudet vi gir, sier Kasia Gancarczyk.

Helgeåpent

Også i Alta har turistkontoret åpent hele året og langåpent til klokken 20 fra midten av juni til midten av august.

– I Alta stopper alle bussene foran turistkontoret. Turistene kommer gjerne innom for å få hjelp til å booke hotellrom eller for å få informasjon om området. Vi har åpent hver dag, også lørdag og søndag. Turistene kommer jo ikke bare på hverdagene og på dagtid, sier en ansatt ved turistkontoret.

– Flaut for Harstad

Det var Høyres gruppeleder Håkon Vahl som tok opp problematikken med at turistene som trenger informasjon om severdigheter og utfart i Harstad sliter. Dette fordi turistkontoret valgte å stenge i 2016. Turister kan få hjelp hvis de finner fram til kontorlokalet til Visit Harstad i 2. etasje i Sjøgata.

– Dette er bare flaut, mener Håkon Vahl. Han tar opp saken i kommunestyret 30. august.

Ikke fornøyd: Ordfører Marianne Bremnes varsler nye løsninger for turistkontoret neste sommer. Foto: Andreas Isachsen Foto: Andreas Isachsen