– Det kan ikke Harstad og regionen rundt være bekjent av. Kom ned fra gjerdet, hiv dokker i kalosjan og meld dokker på, er den klare beskjeden fra Korsgaard.

Minnes og feirer

Stafett for livet er verdens største non-profit arrangement. I år er åtte byer i landet plukket ut til å arrangere Kreftforeningens Stafett for livet. I Harstad og Kristiansand blir arrangementet feiret samtidig, 8. og 9. september.

– Sammen skal vi feire de som har overlevd kreftsykdommen, samtidig skal vi minnes de som dessverre har gått bort. Det skjer i form av en stor lysborg som tennes utpå kvelden. Jeg kan love at dette blir en sterk og magisk opplevelse. Deltakerne kan tenne lys og skrive navn på den de vil minnes, sier Korsgaard. Han deltok selv på den første stafetten som ble arrangert i Norge. Det skjedde i Randaberg i september 2017.

24 timer deltar lag bestående av familier, venner, skoler, foreninger, arbeidsplasser og andre i en stafett. Bak hvert lag er det en historie – et menneske som laget vil støtte eller minnes.

I stafett for livet gå lokalsamfunn sammen for å vise sin støtte til dem som er eller har vært berørt av kreft. Stafetten symboliserer at en kreftsykdom aldri tar pause, men er til stede hele døgnet og at det alltid bør være noen på banen for den som er syk. Alle kjenner noen som har, eller har hatt kreft.

– Denne helga skal vi ikke bare feire livet, men vi skal sette av ett døgn til å tenke på den kampen de kreftrammede har vært gjennom og den belastningen de har vært utsatt for, sier Korsgaard.

Frivillige

Frivillighetsstaben som består av 60 menn og kvinner, er for lengst på plass, lokale artister stiller opp gratis med konserter og underholdning. Blant dem er Sigrun L. Sparboe, Runa Bergsmo, Embla Dragland, Thea Kulseng, Wolfgang Barnegospel, Mona S. Johansen, Lindis og Elina, Kai Kameratene, Pål Ytterstad og Harald Troøyen. Under lysseremonien spiller Vreeswijk-kvartetten.

Korsgaard gleder seg over alle de frivillige som har sagt ja til å bruke denne helgen i september til beste for kreftsaken.

Dukkeverksted

Sanitetsforeningen stiller med på stand med eget dukkeverksted. Her kan barn få operert dukker eller bamser som har mistet et arm eller en fot, eller hjelp til å fikse på klesdrakten. Sanitetsforeningens dukkeverksted er på plass hele lørdagen.

Speiderleder Roald Amundsen og hans speidergruppe overnatter i telt ute på Stangnes fra fredag til søndag.

– Speiderne har sagt ja til å holde bålpanna varm hele helga, sier han.

Korsgaard er ukuelig optimist og er sikker på at mange flere lag, foreninger, enkeltpersoner og andre melder seg på Stafett for livet. Han vil gjerne ha med stafettlag fra hele regionen.

– Jeg har som mål at 60 lag skal delta i stafetten, og det tror jeg vi får til. Det skal yre av liv på Stangnes-banen denne helga.

Fighter-runde

Arrangementet begynner med en «fighterrunde». Fightere er de som selv har eller har hatt kreft. Her får lokalmiljøet mulighet til å heie og hylle sine fightere, som samlet går den første runden rundt løypa.

Deretter er arrangementet i gang og stafetten begynner.

De neste 24 timene går stafetten rundt banen. Hvert lag forplikter seg til å ha minst én deltaker på banen til enhver tid.

Alle lagene har et deltakertelt der de møtes mellom sine runder. Her er det rom og tid for uformelle møter, samtale, hvile og matservering.

STAFETTPINNE: Ordfører Marianne Bremnes fikk i mai overrakt stafettpinnen fra Ole-Jonny Korsgaard og Liv-Anne Pedersen.