Joar Nangos festspillprosjekt “Girjegumpi” kommer til Márkomeannu. Sammen med et utvalg kunstnere og håndverkere fra Sápmi, Nord-Sverige og Nord-Norge har han bygget et nomadisk møterom.

Nango var årets profil under Festspillene i Nord-Norge, og har skapt en ny variant av den tradisjonelle gjeterhytta – gumpi, som trekkes opp bakkene til Gállogieddi før årets festival.

Bobil bibliotek

– Det er utrolig gøy at vi har får Nangos Girjegumpi til Márkomeannu i år. Vi har allerede et festivalbibliotek, men dette blir noe helt utenom det vanlige.

– Girjegumpien er et mobilt bibliotek som skal reise fra plass til plass. Den inneholder bøker på arkitektur som man kan lese under festivalen. Under Márkomeannu i år vil festivalgjestene få mulighet til å oppleve gumpien som blant annet er malt av kunstneren Anders Sunna og inneholder duodji av den kjente duojáren Katarina Spik Skum, forteller festivalleder Anne Henriette Reinås Nilut.

Gumpi er som en mobil hytte som ofte blir brukt i forbindelse med gjeting. Girjegumpien er da et mobilt bibliotek, som nå reiser fra Harstad til Gállogieddi. Girjegumpien inneholder unike bøker på arkitektur og urfolkskultur som gjestene kan lese under festivalen.

Samisk humor

Til festivalen kommer også to av Sápmis morsomste personer; Trine Lise og Erlend Elias.

Sammen skal de finne ut hva samisk humor er i Stuorlávvu fredag ettermiddag. Tillegg har Erlend Elias en samtale med ungdommene på festivalen som en del av Nuoraidmeannu (nordsamisk: nuoraid= ungdom, meannu= feiring), og Trine Lise kommer til å sende Gállogieddi ut i rungende latterkrampe med stand up i barområdet lørdag ettermiddag.

– Ofte får man høre at samer ikke har humor eller selvironi. Det blir heftige diskusjoner rundt dette, og temaet kan oppfattes som ganske betent. Trine Lise og Erlend Elias utfordrer dette temaet med en god dose humor, og jeg er sikker på at Trine Lise og Erlend Elias vil gi oss årets latterkuler. Begge to er vanvittige dyktige inspiratører og kan vekke nye tanker og refleksjoner blant publikum, så dette er noe av det som mange gleder seg mest til under festivalen. Ingenting skaper samhold som humor, så i så måte er dette en viktig del av tanken vår om et samfunn i år 2118, humrer festivalleder Reinås Nilut.

Márkomeannu 2118 arrangeres 26.–29 juli 2018. Festivalåpningen finner sted på Gállogieddi samiske friluftsmuseum torsdag 26. juli, melder festivalleder Anne Henriette Reinås Nilut, i en pressemelding fra Márkomeannu.