– Jeg tror festivalen kommer til å bli kjempegodt ivaretatt av de nye folkene, sier festivalleder Anne Henriette Reinås Nilut, som går av etter årets Márkomeannu, som er over 29. juli.

Hun hoppet inn i et vikariat i festivalledelsen i juni i fjor, og har hatt fjorten fine måneder hos Márkomeannu.

– Jeg hatt noen fantastiske måneder i Márkomeannu, men personlig føles det nå riktig å overlate ledelsen til noen andre. Jeg kommer fortsatt til å være med som frivillig i staben, sier hun.

Hun har ikke en fast plan for hva hun skal gjøre nå, men har noen idéer.

– Jeg har lyst til å bryne meg på noe nytt, og har lyst til å reise litt mens jeg ennå er ung og ikke har for mange forpliktelser, sier Reinås Nilut.

Márkomeannu skal dermed ha en ny festivalleder og en produsent på plass, og stillingene har allerede vært lyst ut.

– Hvem som overtar vil bli offentliggjort når styret har dette klart, sier den avtroppende festivallederen.

Men før hun takker for seg gleder hun seg til nok en festival som sjef. Den samiske festivalen har etter hvert gjort seg godt bemerket både i og utenfor samiske kretser i nord.

I år har staben og programgruppa en helt spesiell idé bak årets festival. Konseptet er at publikum tas hundre år fram i tid til 2118, hvor verden er i ferd med å falle sammen i maktkamp, atomkrig, kolonisering og miljøkatastrofer. Det siste samiske fristedet er Márkomeannu.

– Idéen kom av at Sapmi har markert 200-årsjubileum de siste årene, og vi nå ønsker å sette lys på hvordan vi lever i vår samtid. Så kom tanken; hva om verden går til helvete, og vips så var framidstanken født, forklarer festivallederen.

Hun frykter ikke å skape forvirring med å kalle dette for Márkomeannu 2118.

– Vi har fått spørsmål om det er skrivefeil og tilbakemeldinger om at det kan være litt diffust, men tanken er nettopp at det skal være diffust og litt mystisk, og skape debatt, sier Reinås Nilut.

Hun tror fremtidseksperimentet blir en spennende opplevelse for publikum.