Rundt 70 personer stakk innom kontorlokalene, der det gamle lensmannskontoret en gang var. Andre etasje i Evenskjersenteret gjøres nå om til kontorlokaler og møterom for de ansatte på Várdobáiki.

– Det var stappfullt her på fredag. Jeg tror folk er nysgjerrige ettersom vi flytter inn i det som en gang var Halvorsen dagligvare, selveste kjerna til Evenskjer sentrum, sier Tone Elvebakk, leder for samisk helse ved Várdobáiki.

De åtte ansatte på Várdobáiki så vidt rukket å komme seg på plass i det nye senteret som etter hvert også skal ha en museumsdel, et galleri og bli et kultursenter med muligheter for utleie av lokaler til ulike arrangementer.

De startet den fysiske flytteprosessen fra lokalene på Nautå i Evenes allerede i starten av juni, men har brukt mye tid på å rydde og sortere i hva de skal ha med seg videre fra museumsdelen.

– Planen er at museet, galleriet og kultursenteret skal åpne for publikum i løpet av det kommende året. Da blir det også offisiell åpning, men det var veldig hyggelig at Skånland-ordføreren også var innom og ønsket oss velkommen på fredag, sier Elvebakk.

Samlokalisert med Várdobáiki blir også UiT, Markomeannu, samt en samisk veileder innen duodji. Fra nå skal også Arran leie prosjektkontor her.

– Men vi har enda plass til flere leietakere, og håper å få flere inn etter hvert, sier Elvebakk.

Nå blir det også kortere vei til Sametinget, som er lokalisert i Hjørnegården rett over gata.

– Det er veldig lettvint at veien er kort. Vi har allerede vært flere ganger over på besøk. Det er veldig fint å samle et større samisk miljø her, sier hun.

Siden 2007 har Várdobáiki holdt til i lokalene de nå flytter fra på Nautå. En gang var de også samlokalisert med Sametinget på Nautå.

Arkitekt Ole Einejord har hjulpet Várdobáiki med ombygging og innredning av det nye senteret. Det er ikke helt ukomplisert å gjøre et gammelt lensmannskontor om til samisk kultursenter.

– Vi har innredet lokalene i samiske farger, som er rødt, gult og sort som i de svarte koftene som gjenspeiler samfunnet her. Nå er vi veldig opptatte av å gi lokalene det helt rette estetiske uttrykket, sier hun.

SAMISKE FARGER: Mange stakk innom for å se hvordan lokalene blir. Mye går i de samiske fargene sort, rød og gul. Foto: Foto: Várdobáikiardobaikko