Politiet tok til slutt affære og anmeldte han for en rekke tilfeller av vold og trakassering. Påtalemakten tok ut tiltale, og i april ble han i Trondenes tingrett dømt til åtte måneders ubetinget fengsel. Til fradrag kom 68 dager fordi mannen satt varetektsfengslet en periode for å beskytte fornærmede mot nye krenkelser.

Domfelte anket avgjørelsen inn for Hålogaland lagmannsrett. De behandlet saken 18. juni. Der ble han på nytt kjent skyldig i mishandling av samboeren. Men han fikk økt fradraget for varetekt til 101 dager.

Både fornærmede og domfelte har slitt med rus i årevis. Mannen forklarte til lagsmannsretten at etter at han ble løslatt fra varetektsfengsel har sluttet å drikke, men denne forklaringen får begrenset betydning for straffutmålingen, skriver retten i domspapirene.

Kvinnen ønsket i utgangspunktet ikke å anmelde samboeren, til tross for volden hun var utsatt for. Men terskelen for at samfunnet intervenerer i slike situasjoner er senket, mens straffenivået har økt. Strafferammen for mishandling i nære relasjoner er i den nye straffeloven økt til seks år.