Pilotgalleriet Outsider Art Street Gallery i sentrum av Harstad er klar for sin finaleutstilling i gågata lørdag.

– Vi har i løpet av prosjektet hatt fire utstillinger og dette blir den femte og siste i rekken av prosjekter innen Outsider Art i sentrum, sier avdelingsleder ved Trastad Samlinger ved Sør-Troms Museum, Simone Romy Ritter.

Denne gang er det funnet plass til Masao Obata med Outsider Art fra Japan.

Masao Obata (1943–2010) er en av de viktigste og mest populære Outsider Art kunstnere i Japan og Europa.

Intnternasjonalt

– Han er en av de store i verden, mener Ritter.

Masao Obata begynte sent i livet å tegne.

Etter at han ble bosatt i et omsorgshjem for psykisk funksjonshemmede mennesker i Kobe, Hyogo Prefecture, i 1989 begynte han å tegne med stor intensitet.

Hans ustoppelige trang til å tegne førte ham til en kilde hvor han hadde tilgang til papir og på sykehusets kjøkkenet fant han nok pappesker som han brukte for å tegne.

Hentet i Sveits

– Bildene av Osata som stilles ut her i Harstad har vi fått låne fra et galleri i Bern I Sveits.

– Jeg har personlig hentet bildene i Sveits og var noe smånervøs da jeg skulle gå om bord i flyet fra flyplassen i Amsterdam. Det var usikkert om jeg fikk ta med de to billedmappene inn i flyet. Det ordnet seg og nå er kunsten på plass i Harstad, sier Simone Ritter.

Nå er 14 kunstverk på plass i nord.

Godt mottatt

– Vi er meget godt fornøyd med mottakelsen av prosjektet Outsider Art Street Gallery i Harstad.

– Galleriet har vært en publikumssuksess. D et har vært 4.000 mennesker innom siden åpningen i juni 2017. Vi har i løpet av n uke hatt tre åpningsdager i forbindelse med de fire utstillingen fram til nå, sier Simone Ritter, foran lørdagens åpning av finaleutstillingen. Den åpnes av fylkesråd for kultur i Troms, Sigrid Ina Simonsen.

Trastad Samlinger har i dag den største norske utstillingen med 35 kunstnere i sine lokaler på Borkenes.

Galleri

– På sikt har det vært ønskelig med et fast galleri i sentrum av byen for kunst av norske og indernasjonal Outsider Art.

– Det er noe en kommer til å jobbe videre med. Prosjektet her i sentrum har vist at plasseringen har vært god og at kunsten har nådd fram til mange, avslutter Simone Ritter.

KUNST: Lørdag 23. juni er det finaleutstilling for Outsider Art Street Gallery i Rikard Kaarbøs gate i Harstad. Simone Ritter med kunst ffra Japan av Masao Obata. Foto: Tore Skadal
INTERNASJONALT: Trastad Samlinger har den største norske samlingen av Outsider Art. Nå har avdelingsleder Simone Ritter fått fatt i kunst av en japansk kunstner på lån fra et galleri i Sveits. Foto: Tore Skadal
BESØK: Outsider Art Street Gallery har hatt 4.000 besøkende siden oppstarten i juni i 2017. Her fra utstillingen "Tillbake til tingene". Foto: Tore Skadal