– Å være ordfører i Harstad har vært en drømmejobb, og jeg har hatt mye moro. Jeg kan berolige dem som er bekymret for at jeg er blitt så tynn: Jeg har det veldig bra. Jeg har aldri hatt det bedre, sier ordføreren.

Heftige protester

Da hun overtok som ordfører i 2011, fikk hun en skakkjørt økonomi med på kjøpet. Bremnes fikk det øverste politiske ansvaret for å kutte kostnadene med flere titalls millioner, redusere antall stillinger, legge ned skoler og sykehjemsplasser. Det førte til heftige protester.

– Jeg kommer nok ikke til å bli en populær ordfører, sa Bremnes da det stormet som verst i 2012.

Men Marianne ordfører sto han godt av.

– Det var ingen selvfølge at en relativt ny østlending i byen skulle få innpass og tillit, og bli respektert av harstadværingene så fort som jeg ble. Du verden så godt jeg har blitt tatt vare på av folk i denne kommunen, sier hun.

Stolt av byen

Da hun kom til byen fikk hun høre mye snakk om kommunens dårlige omdømme.

– Nå opplever jeg at folk er stolt over å være fra Harstad, sier Bremnes.

Hun er tindrende klar på at en sunn økonomi er viktig for å få til utvikling i kommunen. Bremnes har en lang skryteliste over positive ting som har skjedd i hennes ordførerperiode: Bergsodden sykehjem sto klar i 2015, i høst står nye Byskolen ferdig til innflytting, flere barnehager er bygd, infrastrukturen er i ferd med å fornyes, næringslivet blomstrer, alle sykehjem og eldreinstitusjoner er livsgledesertifisert, og Harstad ble verdens første friby for forfulgte musikere.

Solstråle: Hunden «Pippi» er familiens solstråle. Men matmor er bekymret for at turvennen er så lat at hun ikke gidder å gå på tur.

Milliardsprekken

Som leder i styringsgruppa for Harstadpakken, har Bremnes fått så hatten passet. Høsten 2016 måtte ordføreren stå skolerett og forklare hvordan Harstadpakken kunne sprekke med nesten én milliard. .

– Jeg har tatt selvkritikk og ser at ting sikkert kunne ha vært gjort på andre måter. Men det er likevel Statens vegvesen som har fagkompetansen og hovedansvaret for prosjektet. Nå får kommunestyret hvert halvår informasjon om kostnadene og fremdriften i arbeidet, slik at de folkevalgte kan følge bedre med.

Bremnes er ikke glad for at bompengene må økes for å fullføre hele pakken.

– Samtidig tror jeg at de fleste nå ser at hele Harstadpakken er viktig for kommunens utvikling, sier hun.

Harstad på kartet

Som ordfører håper hun å bli husket for å ha satt Harstad på kartet, både nasjonalt og internasjonalt. Ikke for overskridelsene i Harstadpakken.

– Er du bekymret over at befolkningsveksten har stoppet, og at fødselstallene går nedover?

– Dette er en trend som skjer i flere norske byer etter regjeringens strenge innvandringspolitikk. At det nå nesten er slutt på innvandring, er ikke bra for det norske samfunnet, sier ordføreren. Hun kommer med følgende oppfordring til de unge voksne:

– Lag flere barn

– Gå hjem og lag barn. Vi trenger flere unger – og vi trenger å få tilbake de unge som har flyttet ut for å ta sin utdanning. Derfor må utdanningstilbudet hele tiden vurderes og evalueres, og være tilpasset den tiden vi lever i, sier hun.

Bremnes satser på å fortsette i vervet som ordfører til valget i september 2019.

– Ap og Jonas Gahr Støre sliter på meningsmålingene. Er det på tide med et skifte på toppen?

Avstand til grasrota

– Jeg synes det er blitt for stor avstand mellom grasrota og ledelsen i Arbeiderpartiet nasjonalt. Det må endres, hvis ikke vil vi fremstå som arrogant. Om det er nødvendig å bytte ut ledelsen på toppen, tar jeg ikke stilling til nå, sier Bremnes.

– Tror du Ap i Harstad beholder makta etter valget neste år?

– Ja, de tror jeg.

Bremnes sier selv hun har hatt en fantastisk jobb som ordfører. Nå jakter hun på en ny drømmejobb.

– Jeg blir 54 år i august, og det er på tide å tenke på veien videre. Hvorvidt jeg blir i Harstad, avhenger av hvor min neste jobb måtte befinne seg, sier Marianne Bremnes.