Sør-Troms regionråd fortsatte tirsdag debatten om å slå seg sammen med Ofoten regionråd. Ordfører Torbjørn Larsen fra Kvæfjord hadde fått med seg fullmakt fra ordfører Dag Sigurd Brustind, om at han kunne stemme i denne saken på vegne av Ibestad-ordføreren, som ikke var til stede. Dermed dreide debatten seg først mest om dagens regionråd er et konsensusorgan, eller et avstemningsorgan.

Tjeldsund har foreløpig ikke anledning til å delta i avstemning, ettersom flere av kommunene formelt ennå ikke har gjort vedtak om at Tjeldsund er tatt opp som nytt medlem. Representantene fra Harstad, Skånland og Tjeldsund mente det var rart om Kvæfjord skulle stemme ved en eventuell avstemning for Ibestad, da dette ikke har vært praksis tidligere. Larsen avsluttet denne debatten med å si at det beste er om de blir enige, slik praksis har vært i konsensusorganet fram til nå.

Diskusjonen dreide så over til hvordan et nytt «Midtre Hålogaland regionråd» skal se ut. Kvæfjord-ordføreren likte for eksempel ikke forslaget om at et nytt stort råd, skal ha et arbeidsutvalg bestående av fem av ni ordførere.

Les mer: Diskuterer et nytt super-råd

– Dette blir for stort, og jeg er redd for at det til slutt blir et spørsmål for de minste kommunene om man har råd til å være med, sa Larsen.

Harstad-ordfører Marianne Bremnes krevde så et tydelig svar fra Kvæfjord, på om de ønsker å slå sammen regionrådene.

– Hvis det ikke blir fremgang i denne saken nå, så må Harstad se på hva vi gjør videre, sa Bremnes.

– Jeg liker ikke diskusjonen vi hadde i starten om avstemning, men vi må prøve å komme videre. Jeg har ikke til hensikt å spolere samarbeidet, men jeg synes fortsatt det nye rådet ser for stort og for lite smidig ut, sa Larsen.

Så gikk Bremnes med på at et arbeidsutvalg heller kun kan bestå av leder, nestleder og daglig leder i nytt regionråd.

– Nå kan jeg like dere, sa Larsen.

Ofoten regionråd har også opposisjonspolitikere med i sitt regionråd, og ønsker det videre med Sør-Troms. Men Gratangen-ordfører Eva Ottesen foreslo at de kan ha med opposisjonspolitikere i nytt råd, men at disse kun får møte- og talerett. Flere tok til orde for at det blir for mye med fire ansatte i ny administrasjon. Nå skal modellen diskuteres med Ofoten, før den skal tilbake til kommunene i Sør-Troms.

Les mer: Usikkert om ny storregion