Frps Kristian Eilertsen tar saken opp i kommunestyret torsdag.

Grense på ti prosent

Han vil adoptere fraværsgrensen som brukes i videregående skole. Grensen på ti prosent har vært vellykket, og fått ned fraværet, påpeker Eilertsen.

Han viser til at rektorer og lærere hevder at de mangler verktøy for å håndtere utfordringen med fravær. Og at det er enklere å drive god undervisning når alle elevene er til stede. Samtidig er det lettere å fange opp elever som sliter, og som er i ferd med å «spore av».

– I videregående skole er det i hvert enkelt fag en grense på ti prosent for udokumentert fravær, og dersom grensen overstiges, vil man ikke kunne få standpunktkarakterer i det aktuelle året, sier han.

Må stille krav

Eilertsen mener det er viktig at kommunestyret, som ansvarlige skoleeiere, tar ansvar og gir skolene de verktøyene de trenger å ber om.

– Det å stille krav til elever, er å ta dem på alvor, sier han.

Han spør ordføreren hvor stort times- og dagsfraværet er i ungdomsskolen i Harstad. Han vil også vite om ordføreren kunne tenke seg å innføre et prøveprosjekt i Harstad med fraværsgrense for elever i ungdomsskolen, etter modell fra videregående skole.

Lite overtenkt

Kristelig Folkepartis Per Pedersen har mange års erfaring som lærer.

– Dette utspillet fra Frp bærer preg av å være lite gjennomtenkt. Jeg ser det mer som et markeringsbehov fra Frp, sier Pedersen.

Han viser til at elevene har plikt til å gjennomføre barne- og ungdomsskolen, mens det er frivillig å gå på videregående skole.

– Hva mener Frp skal skje med de elevene i ungdomsskolen som ikke oppfyller fraværsgrensen? Ungdomsskolen er obligatorisk og skolen har plikt til undervise elevene, sier han.

Hvis elever har et høyt fravær i ungdomsskolen, er det bedre å få til et tettere samarbeid med heimen, mener Pedersen.

Han er også opptatt av at elevene må få lov til å være syke uten at de skal straffes med en grense som forteller hvor mye de får lov til å være borte.