Rapporten slår fast at det nå er færre elver med høyt innslag av rømt oppdrettslaks. I 2017 ble det overvåket 197 vassdrag gjennom «Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rømt oppdrettsfisk i vassdrag». I 154 av disse er innslaget av rømt oppdrettslaks vurdert å være lavt til moderat.

- Det blir altså lavere rømningstall og stadig lavere innslag av oppdrettslaks i våre vassdrag, fastslår Øyvind Lie, direktør for Kyst- og havbruksavdelingen i Fiskeridirektoratet i en pressemelding.

Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rømt oppdrettsfisk i vassdrag ble startet på oppdrag fra Fiskeridirektoratet i 2014 og ledes av Havforskningsinstituttet.

Antall elver som inngår i overvåkingsprogrammet har økt hvert år fra 140 i 2014 til 197 i 2017, og har en geografisk god spredning langs hele norskekysten.

165 elver (84%) ble vurdert til å ha lavt til moderat innslag av rømt oppdrettslaks.

15 elver (8%) ble vurdert til å ha høyt innslag.

17 (9%) elver ble vurdert til at man ikke kunne si om innslaget var over eller under.

I 2017, som tidligere år, er innslagene av rømt laks ulikt fordelt langs kysten. Hordaland hadde også i år flest elver med høyt innslag av rømt oppdrettsfisk, mens kysten fra Oslofjorden til og med Rogaland hadde svært lave innslag.

– For å sikre best mulig kvalitet på vurderingene brukes en rekke forskjellige metoder som skjellprøvelesing i sportsfisket, høstfiske på gytegrunnene, gyteplasstellinger ved dykkere og i noen tilfeller også overvåking ved hjelp av feller, sier Lie.

Det pågår en kontinuerlig utvikling og evaluering av overvåkingsmetoder, noe som bidrar til å forbedre overvåkingsprogrammet både kvalitativt og kvantitativt, mener Fiskeridirektoratet.