Kommunen skal ruste opp Rikard Kaarbøs plass som ett av flere tiltak for å gjøre sentrum mer attraktivt, samt universelt utformet sentrum. Cirka 2250 kvadratmeter skal oppgraderes med nytt granittbelegg, benker, drikkefontene og nytt belysningsanlegg. Det er også planlagt opparbeidelse av komplett snøsmelteanlegg, hvis kostnadene er overkommelige.

Gangpassasjer

– Blir torget ufremkommelig for handlende fra september i år til neste år?

– Vi skal gjøre vårt ytterste til å sikre at publikum kommer seg over torget i byggeperioden. Vi skal også sikre at butikkene i det berørte området kan drive nesten som før. Blant annet planlegger vi å bygge gangpassasjerer slik at publikum kan komme seg fram til butikkene på en trygg måte. Samtidig vet vi at de fleste næringsdrivende har alternative innganger, og det skal vurderes om disse kan brukes i byggeperioden, sier Fredly.

Han sier kommunen også vil legge til rette for at butikkene får levert varer som normalt.

Utlyst på Doffin

For planleggerne har det vært viktig å vente med anleggsarbeidene til over 17. mai, Festspillene i Nord-Norge og arrangementene til Bakgården.

– Anbudet på Torget er utlyst på Doffin, og arbeidet skal etter planen starte i september, sier Fredly.

Det første som skjer er at den mye omtalte belegningssteinen blir fjernet. Så skal Rikard Kaarbøs plass graves opp. Deretter skal det legges ned nye rør, kabler og strøm.

Mye arbeid

– Alt som skal gjøres innebærer mye gravearbeid. Det er et sentrumsnært prosjekt som er krevende. Folk vil oppleve at man graver opp, fyller igjen for så å grave opp igjen. Dette blir gjort for å sikre fremkommeligheten i sentrum, sier Fredly.

Flere næringsdrivende blir særlig berørt. Disse er Vakre Vene, City Bar & Diner, Gjensidige, Hårny og hovedinngangen til Salto.

– Her er det imidlertid mulig å bruke inngangene til KappAhl og i Rikard Kaarbøs gate som alternative løsninger, sier Fredly.

Han håper at kommunen i samråd med gårdeiere finner gode løsninger slik at både butikkene og publikum kan komme seg fram til sine handlesteder på best mulig måte. Ikke minst for at julehandelen kan gå som normalt.

Gatevarme

Forhåpentlig vil arbeidene være kommet så langt at de nye, brukervennlige granitthellene kan legges på Rikard Kaarbøs plass i løpet av våren.

Oppsjainingen av torget blir første delen av den store renoveringen av sentrumsområdet.

Kostnadene steg

Politikerne bevilget for et par år siden 10 millioner kroner for å ruste opp selve Rikard Kaarbøs plass. Nå er et langt større område tatt med i planleggingen, og kostnadene totalt har steget til rundt 23 millioner netto.

I beløpet ligger gatevarme til rundt 3 millioner kroner. Det er beregnet at selve belegningssteinen vil koste vel seks millioner kroner.

En del av infrastrukturen for belysning strekker seg litt lengre enn Rikard Kaarbøs plass.