Ánná Káisá Partapuoli er valgt som Riddu Riđđu’s unge kunstner i 2018.

– Jeg ble veldig glad, og samtidig overrasket over at Riddu valgte meg som bare skriver på samisk. Men det er artig at de vil løfte fram slampoesi, sier Ánná Káisá Partapuoli.

Skånland og Soppero

Hun er oppvokst både i Skånland og i Soppero, mellom Karesuando og Kiruna. Nå er hun blitt 23 år og går på lektorstudier i Tromsø. Hun forteller at hun har skrevet dikt og sanger hele livet, med et økende ønske de siste årene om flere muligheter til å fremføre sine tekster og utvikle og prege samisk litteratur.

– Jeg skal fremføre noen av diktene mine på årets Riddu. Tema som opptar meg er utfordringer samisk samfunn og samisk næring. I tekstene mine kommenterer jeg det samiske samfunnet, sier hun.

Mange av tekstene er også politiske, og hun er opptatt av å løfte det samiske språkets og spesielt den tornesamiske dialektens verdi og bruk. Som slampoet ønsker hun å bevise at det samiske språket er fullt mulig å rime på, og at dikt kan være en stor glede og inspirasjon for unge samiske mennesker.

Riddu Riddus mål er at de unge samiske kunstnerne deres skal få anledning til å utvikle talentet sitt, samtidig som de synliggjøres nasjonalt og internasjonalt. De får et stipend på 25.000 kroner i samarbeid med Kulturnæringsstiftelsen.

Partapuoli deltok med slampoesi på festivalen Márkomeannu i fjor sommer, og tror kanskje ungkunst-juryen i Riddu så henne der. Men man må levere en kvalifisert søknad for å bli Riddus ungkunstner.

– Ánná Káisá Partapuoli er et ungt litterært talent som imponerer i måten hun plasserer seg selv i det samiske samfunnet, mens hun observerer og kommenterer innenfra, sier festivalsjef hos Riddu, Karoline Trollvik, i en pressemelding.

Partapuoli håper det kommende året kan åpne nye dører for henne, og bli et vendepunkt i den kunstneriske karrieren.

Hun er glad for at hun noen år tilbake valgte musikklinja på Heggen.

– Det er ikke akkurat musikk jeg driver med nå, men jeg fikk i alle fall sceneerfaring der, sier hun.

Riddu Riddu arrangeres 11-15. juli i Kåfjord.