Flertallet i Troms fylkesting vedtok onsdag følgende:

  1. Heggen og Stangnes videregående skoler slås sammen til én skole og samlokaliseres i nytt bygg på en bynær tomt i Harstad. Skolestedene Heggen og Stangnes skal bestå som egne enheter frem til fysisk samlokalisering i nybygg skjer.

  2. Rå videregående skole og Stangnes videregående skole samorganiseres fra 1.8.2018, og Rå består følgelig som skolested tilhørende den nye skolen i Harstad når den står ferdig.

  3. Konseptvalget setter hovedrammen for oppstart av finansieringssak for ny videregående skole i Harstad der også leie av skolebygg skal vurderes, og for renovering/nybygg på skolested Rå.

De seks representantene fra Rødt, SV og MDG ønsket å sende hele saken tilbake til fylkesrådet og be de komme tilbake med en ny sak med ei grundigere utredning av praktiske og pedagogiske konsekvenser av sammenslåing av de videregående skolene i Sør-Troms. Med kun seks stemmer falt dette forslaget.

- Miljøpartiet De Grønne mener at samlokaliseringen av administrajonen på Rå og Stangnes er svært uheldig. Både fylkessammenslåingen av Troms og Finnmark og den pressede økonomiske situasjonen i fylket i årene fremover, understreker at fylkesrådet burde ha beholdt administrasjonen på Rå og sendt et tydelig signal om at det i fremtiden skal være to videregående skoler i Harstad og Kvæfjord, sier gruppeleder for MDG på fylkestinget, Askild Gjerstad.

Skal se på plasseringen

Ap-politiker Kari-Anne Opsal fra Harstad var ikke til stede da vedtaket ble fattet, men er kjent med vedtaket.

- Jeg er enig med vedtaket. Rå kommer styrket ut av dette når vi får samordnet ressursene i større grad.

Først i desember skal man ta stilling til lokaliseringen.

- Det kan hende skolen skal ligge på Heggen eller et annet sted. Vedtaket i dag sier at skolen skal være bynær.

Selve finansieringen av saken skal behandles senere.

Negative røster

Tidligere har flere stilt seg negative til forslaget om en sammenslått skole for videregående-elever i Harstad. Blant annet har Heggen-lærerne sagt nei.

- Vi er derfor bekymret for hva en stor skole vil gjøre med både læringsmiljøet og det psykososiale miljøet til elevene våre. Ny forskning peker for eksempel på at store skoler gir økt gjengdannelse og lavere tilfredshet. Vi er derfor imot en slik løsning, har lærerne sagt i en felles uttalelse.

Les også: Heggen-ansatte er samstemte: - Vi vil ikke flytte

I Kvæfjord har man sagt nei til å legge skolen under Heggen og Stangnes.

- Rå videregående skole må sikres som egen skole med egen rektor, lød beskjeden fra en uttalelse underskrevet ordfører Torbjørn Larsen, tidligere Rå-rektor Kåre Bakken med flere.

- Rå skal bestå som skolested det er slått fast i utredningen som er sendt ut på høring. Rå har i dag ca. 210 elever. Størrelsen på skolen skaper i seg selv trivsel og gode læremiljøer der nærheten til lærerne er en sentral faktor. Gigantskoler med nærmere 1.000 elever vet vi skaper grobunn for fremmedgjøring med alt det fører med seg. For samfunnet kan det vi ønsker å spare på å slå sammen skoler tapes på andre områder. Skal Rå videregående skole kvalitetssikres og kunne videreutvikle sine tilbud på Restaurant og matfag, Idrettsfag, Helse- og oppvekstfag og andre tilbudet til ungdom med særlige behov må disse tilbudene som hører sammen ikke splittes. Landsdekkende tilbud kan også utvikles på Rå med sine hybler og felleslokaler med kjøkken og stue, sto det å lese i uttalelsen.