SV-representant Odd Are Hansen mener at kommunesenteret i nye Tjeldsund kommune må skifte navn 1. januar 2020.

– I forbindelse med feil bruk av navn på tettstedet Evenskjer og det at Skånland kommune blir til Tjeldsund kommune i 2020 ønsker Skånland SV at poststedet 9440 Evenskjer blir omgjort til 9440 Skånland, skriver han i en henvendelse til Harstad Tidende.

– Historisk sett het stedet Skånland. Evenskjer var navnet på området der Skjærran er i dag, sier han.

Tre skjær

På Evenskjer.net skriver årbokredaktør Håkon Brun om dette:

«Evenskjer har fått sitt navn etter de tre skjærene, Evenskjærene, som lå nede ved havet på gården Skånland store. Hvem som har gitt navn til skjærene vet vi ikke, men det er sannsynlig at navnet er knyttet til en eller annen Even eventuelt Eyvind. Da Evenskjær ble eget poststed i 1892, begynte navnet etter hvert å dekke et større og større område. 1. juli 1939 skiftet Evenskjær navn til Evenskjer etter en kongelig resolusjon. Hvorfor skrivemåten ble endret, vites ikke. Idag dekker Evenskjer stort sett hele området som opprinnelig het Skånland store.»

Bruker Skånland

Odd Are Hansen viser til at mange i dag bruker Skånland når de mener Evenskjer.

– I Nipen, der jeg bor, sier man at vi skal til Skånland når vi mener kommunesenteret. Der jeg kommer fra, Tennevik, sa vi også Skånland. Jeg skal ikke påstå at alle bruker Skånland, men mange gjør det.

Han mener også at flere med bosted Evenskjer også bruker Skånland som navn på hjemstedet.

– Det blir brukt av innbyggerne både på og rundt tettstedet selv, på kommunes institusjoner og i kommunen for øvrig.

Kan bli borte

Til sist i sin henvendelse skriver Hansen hvorfor SV vil ha denne endringen.

– Etter kommunesammenslåingen med Tjeldsund kommune, hvor navnet på den nye kommunen blir Tjeldsund, er det en reell fare for at navnet Skånland blir borte.

Han vil derfor ta opp saken i relevante fora.

– Skånland SV vedtok dette på vårens årsmøte, og som kommunestyrerepresentant vil jeg i samarbeidsgruppen og i politiske utvalg arbeide for et slikt bytte slik at stedet tar tilbake det opprinnelige navnet.

Hva mener du? Delta i debatten!

Odd Are Hansen foreslår å skifte ut navnet Evenskjer og erstatte det med Skånland. Foto: Tina Eilertsen