Mannen er bosatt i Nordre-Nordland. Svært få av de personene som politiet anholder gir dem så mye trøbbel, konstaterer påtalemakten, som har utarbeidet en lang liste med tiltalepunkter.

Tøffe arbeidsoppgaver

Politiets jobb er ikke enkel. De skal håndtere alle slags situasjoner. Ikke minst de som involverer mennesker som opererer i grenselandet mellom kriminalitet og mental sykdom.

Noen ganger går det hardt for seg, og betjenter blir utsatt for vold i tjenesten. Et eksempel er spesielt godt beskrevet i denne aktuelle tiltalebeslutningen.

Rabiat

19. november i fjor forsøkte politiet å få kontroll over mannen i 30-årene utenfor UNN Harstad. Da skal han ha bitt en politimann i skulderen og sparket til en annen i familiejuvelene. Under transporten til arresten skallet han like godt til en tredje politimann i hals/hoderegionen. Før han avsluttet med å drapstrue betjentene og deres respektive familier.

Seriespytter

Vel ankommet arresten i Øysteins gate den dagen, skulle han klargjøres for transport videre til Bodø fengsel. Under klargjøringen truet han andre politifolk på livet. «Dersom jeg hadde hatt en gunner, ville jeg blåst hodet av dere».

Ved et annet tilfelle, denne gangen i Tromsø, sparket han og spyttet på politifolk, samtidig som han truet med å drepe dem.

Mannen uttalte at: «Jeg har hepatitt, og håper du ble smittet», til betjenten som fikk nærkontakt med spyttklysen hans.

Det stopper heller ikke der.

Utålmodig på Nav

Mannen skal ha truet Nav-ansatte i flere kommuner. Blant annet i Harstad. Visstnok med begrunnelsen at han ikke var fornøyd med saksbehandlingstiden før han kunne få utbetalt økonomisk sosialhjelp.

Vold mot kvinne

Han er også tiltalt for å ha truet fengselsbetjenter, psykologer, og ansatte i helsevesenet. Noen av episodene fant sted i Harstad. I tillegg til et par episoder som involverer vold mot en kvinne på et pensjonat i Harstad.

I tiltalebeslutningen mener påtalemakten at paragraf 79 i straffeloven kommer til anvendelse. Paragrafen gir anledning til å gi dobbelt straff, grunnet gjentakende kriminalitet av samme art. Påtalemakten mener i tillegg at mannen har begått nye lovbrudd i prøvetiden for andre dommer.

Saken er berammet i Trondenes tingrett 26. og 27. juni. Aktor er politiadvokat Runar Mellem Robertsen. Forsvarsadvokat er Marius Ihlebæk og rettens administrator er dommerfullmektig Markus Arentsen.