Oppdrettsanlegget ved Stabben på Tjeldøya er det største og mest værutsatte anlegget til Ellingsen Seafood. Onsdag orienterte Line Ellingsen, daglig leder i oppdrettsselskapet, Tjeldsund kommunestyre om virksomheten. Bakgrunnen er at selskapet nå har søkt om å utvide lokaliteten til 6240 tonn laks (sjøørret) på Stabben. Dette tilsvarer en dobling av dagens biomasse på Stabben.

Bekjemper lakselus

Ellingsen møtte et lydhørt kommunestyre. Hun orienterte kommunestyret om bekjempelsen mot lakselus. Her foregår det en omfattende forskning på dette området. Denne forskningen har gitt positive resultater, opplyste Ellingsen.

-På Stabben er merdene meget dype. Derfor har lukkingen av det øverste vannlaget hatt stor betydning for bekjempelsen av lakselus i dette anlegget, sa Ellingsen.

Hun viste til at lakselusa var en pelagisk art, og holdt seg for det meste i de øvre vannlagene.

-I forrige produksjon hadde vi kun avlusning en gang på Stabben. Det er veldig bra, sa Ellingsen.

Hun mente også at Norge måtte benytte seg av de unike forholdene landet hadde for å drive oppdrett langs hele kysten.

Stor lokal motstand

Ifølge høringsuttalelsene er det stor lokal motstand mot denne søknaden. Blant annet sier Myklebostad fiskeforening nei, til utvidelsen. De frykter økningen vil gå ut over stammen av villfisk som benytter vassdragene i området. Også grunneiere på Skogøya sier nei. De frykter økt forurensning og at fjordfisket blir begrenset.

Nordland fylkesfiskarlag har sendt saken over til Sortland fiskarlag. De har ingen innvendinger mot økningen, da denne ikke har noen vesentlig betydning for fiskeriene.

Her er vedtaket fra kommunestyret i Tjeldsund:

– Kommunen skal som planmyndighet vurdere om søknaden er i strid med gjeldende planverk. Området er avsatt til akvakultur, og en økning i biomasse endrer i dette tilfelle ikke på arealbruken. Søknaden er derfor i tråd med planverket. Sør-Troms arbeider nå med en samlet ny kystsoneplan. Den nye kystsoneplanen vil bedre ivareta de miljømessige konsekvensene. Nordland fylkeskommune bes vurdere bærekraften på området og de miljømessige konsekvensene før eventuell tillatelse til økning gis.

UTSETTE: Kommunestyret ber Nordland fylkeskommune å vurdere bærekraften på området og de miljømessige konsekvensene før eventuell tillatelse til økning gis. Foto: Hans Viktor Øye