– Blodet rant fra bakhodet hans. En av mannens kompiser forsøkte å stoppe blodstrømmen. Jeg skjønte raskt at dette kunne ende svært alvorlig.

Vitne til hendelsen

Dette er et kort utdrag av vitnemålet til en politibetjent i Trondenes tingrett, tirsdag denne uken. Han beskrev en alvorlig voldsepisode på torget utenfor Bysenteret, klokka 03.00 natt til 30. juli i fjor sommer.

Sammen med en annen politimann kom han den natten løpende fra et utested i nærheten for å stanse det som så ut som en episode utelivsvold. Da de kom ut på torget, lå det en person blødende på steinunderlaget.

– Venner av offeret hadde dratt tiltalte vekk fra situasjonen. De fortalte meg at fornærmede hadde fått hodet slått ned i steinunderlaget flere ganger.

«Kan ende galt, dette her»

– Min kollega la øyeblikkelig gjerningspersonen i håndjern. Jeg ringte etter ambulanse og konsentrerte meg om å hjelpe fornærmede. Det tok syv minutter før helsepersonell var på stedet.

– Imens ble et ullteppe lagt over ham for å hindre nedkjøling. Vi forsøkte gang på gang å komme i kontakt med den skadde, uten at han viste andre livstegn enn pust.

– Jeg tenke med meg selv at dette kunde ende med et dødsfall, forklarte politimannen.

Stor kraft

Hans politikollega ble faktisk vitne til selve volden.

– Jeg sto inne på et utested og ble oppmerksom på at noe var i ferd med å skje utenfor, på torget. Plutselig så jeg tiltalte sto med et godt tak i klærne til fornærmede, som lå bakover, delvis på rygg. Tiltalte slo så hodet til fornærmede med stor kraft ned i underlaget 4–6 ganger.

– Alt jeg tenkte på var å komme meg ut gjennom folkemengden og fram til situasjonen så raskt som mulig. Det tok litt tid, for utestedet var pakket med folk, fortalte politimannen.

Alvorlige skader

Offeret, en harstadværing i 20-årene, ble lagt i respirator i to døgn. Han måtte tilbringe flere dager under observasjon på sykehuset, og ble sykemeldt.

Legene registrerte kuttskader i bakhodet, brudd i hodeskallen og blødninger mellom hjernehinnene og i selve hjernevevet.

I sin forklaring for retten husket han svært lite fra det som skjedde den natten. Han har i ettertid merket psykiske ettervirkninger i form av nervøsitet og stress. Men alt i alt er han lettet over å ha kommet fra hendelsen uten alvorlige senskader.

Angrer dypt

Tiltalte, en harstadmann i 20-årene erkjente straffskyld etter straffelovens paragraf 274: «for å ha grovt skadet en annens kropp eller helse, gjort en annen fysisk maktesløs eller fremkalt bevisstløshet eller lignende tilstand hos en annen».

Han husket heller ikke så mye fra den natten. Men uttrykte anger. Han skulle så gjerne vært dette foruten. Tiltalte forklarte også at han tidligere har hatt tunge belastninger i sitt familieliv, og gått mye til psykolog. Inkludert i tiden etter voldsepisoden i fjor. Han har hatt problemer med å kontrollere sitt temperament.

Uklart motiv

Både han og fornærmede var påvirket av alkohol den natten. Hva som utløste volden, var det ingen som kunne gi et godt svar på. Verken de involverte, politiet, eller de andre vitnene.

Aktor, Runar Mellem Robertsen la ned påstand om ni måneders ubetinget fengsel. Bistandsadvokat Rune Stenstrøm ba om oppreisning på inntil 100.000 kroner til fornærmede, i tillegg til dekning av utgifter som et resultat av skadene. Forsvarsadvokat Kjetil Krokeide ba om at tiltalte ble ansett på mildeste måte.

Bistandsadvokat Rune Stenstrøm (t.v.) la ned påstand om inntil 100.000 kroner i oppreisning til fornærmede. Aktor, politiadvokat Runar Mellem Robertsen, la ned påstand om 9 måneder ubetinget fengsel for tiltalte. Foto: Kjell Magne Angelsen