Man antar i hvert fall at klærne mannskapet viste fram på et medlemsmøte i Anna Rogdes venner tirsdag, ligner klær slik de var da skonnerten ble sjøsatt første gang.

– Vi gir noe ekstra til våre gjester når mannskapet stiller i tidsriktige antrekk fra 1920. Vi tror egentlig ikke bekledningen var så ulik den i 1868, sa Katie Payne, som er ansvarlig for driften av Anna Rogde.

Ord ved roret

Elleke Bergersen presenterte jubileumsårets aktiviteter. Og det er ikke lite som skjer. Allerede har det vært hold tre foredrag i serien «ord ved roret».

– Vi har blant annet hørt om hvor båten ble bygd og om Rogde-familien. Vi fortsetter med «ord ved roret» til høsten, kanskje litt om da Anna Rogde var skoleskip i Oslo og da hun kom til Harstad.

Harstad fotoklubb sine medlemmer har vært ute på seilas, og har ifølge Bergersen tatt hundrevis av bilder.

Ankerøl

I slutten av mai blir det en presentasjon av historiske nordnorske kvinner. Og produksjon av smykker laget av Anna Rogdes ishud, kopperplata som har beskyttet skonnerten mot is, er godt i gang. Om ikke lenge blir disse unike smykkene mulig å kjøpe. Dette er ikke de eneste nye produkter i forbindelse med jubileet.

– Vi har også fått Tom Dahlberg på Harstad bryggeri til å lage vårt eget øl, Annas ankerøl. Det var jo vanlig at man tok en ankerdram når man kom til land etter en lang seilas, så hvorfor ikke et ankerøl, sa Bergersen, som reklamerte heftig for produktet.

Gammeldags stemning

Selve jubileumsfeiringa starter under Bakgården, 17. august. Det er 150 år og 3 dager etter at båten ble sjøsatt 20. august 1868. Markeringen skjer over to dager.

– Det blir barneaktiviteter knyttet til historie og kystkultur, det blir skuespill og fortellinger. Det blir gammeldags stemning, konsert om bord, og mat. Vi får nok litt konkurranse fra Bakgården, men det er jo mange folk i byen.

I siste uke av august blir det jubileumsseilas til alle kommunene i Sør-Troms som er en del av Sør-Troms museum. Da går det invitasjoner til skolene i kommunene slik at elevene kan få komme om bord.

Det presenterte jubileumsprogrammet er neppe komplett. Flere ting kan komme til på hjemmesiden til jubileet, www.annarogde150.no.