Hanifa syr Nordlandsbunader til hele landet

Bunadsøm døgnet på tamp

Hanifa Bibi satser stort på bunadsøm, i egen bedrift. Veien frem har hun pløyd selv med iherdig jobbing og et lite broderi fra hjemlandet.

SUKSESSrik BUNADTILVIRKER: Hanifa Bibi kom til Norge i 2005, med blank CV. I dag er hun den eneste i Harstad som kan produsere Nordlandsbunader for salg. Det gjør hun i sin egen bedrift, Bunadsøm Harstad AS. Døgnet på tamp. Foto: Tina Eilertsen. 

nyheter

Hvem har det vel mer hektisk enn en bunadsyerske i disse dager. Hanifa Bibi er en av dem. Fra tidlig morgen til sein kveld jobber hun utrettelig med stoffer og mønstre, nål og tråd, som hun har gjort de siste syv-åtte årene. Men i dag gjør hun det i sitt eget syatelier, som hun etablerte på Tunneset i Harstadbotn for halvannet år siden. Nylig mottok hun svennebrevet i bunadtilvirkerfaget, som en av få i Troms fylke. I Harstad er hun i dag den eneste som har godkjenning for å produsere Nordlandsbunaden, også mannsdrakten, for salg. Det er ikke få arbeidstimer hun legger ned i døgnet for å få ferdig bestillingene før konfirmasjoner og 17. mai. Det går i bunader døgnet på tamp.


Se de historiske bildene:

17. mai opp gjennom årene

Nasjonaldagen er en dag for glede, is, pølser og sukkerspinn, men også for alvorspreget ettertenksomhet, ja endog litt strid.

 

- Denne har jeg lovet ferdig til i morgen. Det blir nok jobbing utover kvelden, sier hun, mens hun håndsyr på en cape med bitte små usynlig sting. Ved symaskinen ligger en påbegynt stakk, og ved ene veggen henger ferdige og uferdige bunader. For det meste Nordlandsbunader, også en staselig mannsdrakt.