Fredag morgen ser en av Harstad kommunes sjåfører noe utenom det vanlige. Som del av samarbeidet mellom HRS og kommunen skulle sjåføren tømme containerne på returpunktet ved Rema 1000 på Seljestad, men på bakken ligner noe som minner om militært utstyr.

- Jeg raskt at dette er noe som kan være livsfarlig. På den store minen sto det da også "mine", sier den ansatte som ønsker å være anonym.

Mannen tar umiddelbart kontakt med politiet som ber han sperre av området godt det lar seg gjøre mens politiet er på vei.

- Det er stort sett ikke noe problem rundt returpunktene, men når det gjelder søppelhåndtering vet man aldri hva som ligger i esker og poser folk legger igjen, sier mannen gjennom kommunens kommunikasjonssjef, Øivind Arvola.

Aldri opplevd lignende

Arvola sier at kommuneansatte han har snakket med ikke har opplevd lignende.

- Jeg tror jeg med sikkerhet kan slå fast at noe lignende ikke har skjedd de siste 18-20 årene. Jeg tviler også på om det har skjedd før, sier Arvola.

Det var ren tilfeldighet at den ansatte fant minen. Han så seg litt ekstra om før han begynte å tømme kontainerne.

Arvola sier at kommunen ser alvorlig på situasjonen.

- Er det noe som skal spesialhåndteres, så er det denne typen objekter.

Arvola sier at problemene med tilgrising ved returpunktet har blitt mindre etter at grovavfall ble en del av renovasjonsavgiften.

Fortsatte på arbeidsdagen

Etter at politiet er overtok ansvaret for returpunktet drar den kommuneansatte videre på neste oppdrag.

- Han sier at det ikke var noen dramatikk på stedet, selv om situasjonen var alvorlig, sier Arvola.

- Den ansatte har jobbet som normalt ut arbeidsdagen. Han reagerer på at folk kan finne på å kaste noe slikt på et returpunkt, men understreker at 99,9 prosent av befolkningen gjør som de skal.