Barna i det nye boligfeltet går en ny vår i møte uten lekeplass, som foreldrene mener utbyggeren hadde store vyer om da de kjøpte tomter.

Boligfeltet har fått navnet Ruggelia. Her står 20–30 privatboliger ferdig bygd, og flere tomter er solgt. Det er i hovedsak nyetablerte familier med små barn som har kjøpt seg inn der. De har behov for lekeplass. I kontraktene, som ble skrevet med Øvre Ruggevika AS, heter det: «det vil bli opparbeidet felles lekeplass på selgers/Harstad kommunes eiendom ..».

I reguleringsplanen er det satt av områder over flere mål til lekeplass og løkkebane. I markedsføringen ble det reklamert med at hovedmålgruppen for området er småbarnsfamilier.

Lekeplass til innflytting

Beboerne hevder at de var forespeilet at lekeplassen skulle stå klar til første innflytting. Kommunen skal nemlig ha stilt krav om det, da de ga tillatelse til opparbeidelse av boligfelt med vei og vann.

De første kjøpte tomter allerede i 2014. De har gjentatte ganger etterlyst fremdrift med lekeplassen i flere år.

– Flere av oss går nå både andre og tredje sommer i møte, der ungene må leke midt i bilveien, sier beboer Espen Gundersen.

De viser til et informasjonsmøte i desember 2016, der Øvre Ruggevik AS lanserte konseptet Ruggelia. Her ble det foreslått at boligområdet skulle få både leke- og aktivitetspark under navnet Sprektunet, samt en eventyrskog, og ballbingen Driblereiret.

– Vi ante at dette mest var et luftslott. Det ble også lansert en egen hjemmeside ved navn Ruggelia som kunne tas i bruk. I møtereferatet skrev utbygger at planlagt oppstart for lekearealene var i andre kvartal 2017. Ingenting har skjedd, forteller beboer Kenneth Dallager.

Etter gjentatte etterlysninger av lekeområdene, fikk beboerne e-post 12. april i år fra utbygger. Her ble det presentert et forslag med en liten lekeplass med huskestativ, en liten sittebenk, og ei lita lekebu for de aller minste, samt en sandkasse.

– Puslete forslag

– Forslaget fra utbygger er ikke dimensjonert i forhold til antall unger i feltet. Det oppfyller verken krav eller funksjon til en nærlekeplass. Det bor allerede 20 unger fra 0 til ti år, som ikke har noe sted å leke. Flere skal komme, og så kommer de med dette puslete forslaget. Det er bare en ting å si om dette – «too little, too late», sier beboer Kenneth Gjelsvik.

De har selv fått skisser fra andre seriøse aktører som oppfyller funksjonen og kapasitet som er tilstrekkelig til de i alt 90 planlagte boliger. Disse skissene skal være i tråd med krav fra kommuneplanen.

– Skissene vi har fått fra andre er langt unna det som utbygger nå legger fram. Med det området som er satt av til lekearealer, kan man forvente at det legges kanskje så mye som halvannen million kroner for en minimumsløsning, mener de tre.

Beboerne hevder utbygger tidligere i prosessen har tilbudt dem 200.000 kroner mot at de selv påtar seg alt ansvar for opparbeidelse. Det takket de nei til, da de innså at det knapt nok ville dekke fallunderlaget på det området som er satt av til lekeplass.

Gir utbygger overskudd

De legger til at det nye boligfeltet er ett prosjekt som kommer til å gi utbygger et overskudd på flere titalls millioner.

– Hvorfor prøve seg på å levere en lekeplass til 200.000 kroner som ikke er tilstrekkelig. En lekeplass som tilfredsstiller kommunens retningslinjer ligger på 1.5 millioner, sier de.

– Vi opplever dette som en hån. De har solgt oss noe de ikke vil levere. Med høye tomtepriser og lovnader om lekeplass, så forventer vi selvsagt at de ordner dette i tråd med det vi er forespeilet.

Etter gjentatte forsøk på dialog, har beboerne nå sett seg nødt til å leie inn advokat. Men heller ikke gjennom dialog med advokaten, ser det ut til at beboerne får det de ble forespeilet.

– Vi sitter igjen med en dårlig følelse. Vi føler oss lurt av utbygger, og fraråder andre å kjøpe tomt her, sier de innflyttede beboerne.

De hevder Kjetil Strand, som har vært daglig leder i Øvre Ruggevik As, skal ha sagt at hvis de henvender seg til avisen, så blir det i hvert fall ikke lekeplass.

– Hva skjer nå da, spør de.

Tar selvkritikk - lover lekeplass

Kjetil Strand tar selvkritikk på ett område: Lekeplassen skulle ha stått ferdig da første bolig ble bygd.

– Så snart telen er gått ut av jorda, skal vi bygge lekeplass, sier Strand, daglig leder i Øvre Ruggevik AS.

Utbygger Kjetil Strand (t.h.) og Runar Bjørklund, Eiendomsmegler1.

Øvre Ruggevik er det første store feltet familieselskapet har hatt i egen regi.

– Dette har vært en bratt læringskurve for oss også. Nå er alt bestilt til tre lekeplasser i Ruggevik, Krokveien og Solveien, sier han.

Lekeplassene skal tilfredsstille kommunale forskrifter og krav. Forslagene er sendt inn til bygg- og eiendomsavdelingen.

Strand tilbakeviser på det sterkeste at kjøperne ble lovet attraktive lekeområder før de inngikk kontrakt.

– De som har kjøpt, har gjort det etter gjeldende prospekt. Reguleringsplanen sier at lekeplass skal tilfredsstille normale krav, sier han.

Ruggelia-konseptet

Utover i prosessen ble konseptet Ruggelia lansert, et konsept utarbeidet av Vizuelli og Eiendomsmegler 1, der det både skulle komme eventyrskog, løkkebane og sprektunet lekepark.

Både Strand og Runar Bjørkelund i Eiendomsmegler 1 presiserer at Ruggelia-konseptet aldri ble brukt i markedsføring for potensielle nye tomtekjøpere.

Strand avviser at prosjektet Ruggelia var et løfte. Det var en idé som ble diskutert med tomtekjøperne.

– Både Øvre Ruggevik As og Eiendomsmegler1 har alltid vært opptatt av god forretningssskikk, og går selvfølgelig ikke ut og lover noe som ikke er tilfelle.

– Vi kom aldri til enighet med velforeningen om hvor mye de skulle bidra økonomisk og i form av dugnad. Dermed besluttet vi å opparbeide lekeplassen i henhold til standardkrav, sier Strand.

Ifølge Strand startet dialogen om lekeplassen i august 2016.

Eiendomsmegler1 lanserte ideen om leke- og aktivitetspark på et informasjonsmøte i desember 2016.

– Området ligger naturskjønt til, og vi ville se om det var mulig å få til et samarbeid om parken med dem som bor der.

Planene strandet

Planene strandet fordi utbygger opplevde at ingenting av det de foreslo var godt nok.

Kjetil Strand kan ikke svare konkret på hva de tre lekeplassene vil få av utstyr. Sist han sjekket kravene, skulle det være huskestativ, sandkasse og sittegruppe. Han mener det ikke er krav til inngjerding.

Han trodde at løkkebanen sto klar til bruk, hvis det ikke er tilfellet vil det bli ordnet.

– Beboerne ble forespeilet en eventyrskog. Det de får er to disser, en benk og en sandkasse. Skjønner dere at folk hadde forventninger og føler seg lurt?

– Ruggelia-konseptet var en felles idédugnad. Det er ikke bestandig idédugnader blir effektuert. I møter har vi vært krystallklare på at vi lovet ingenting, men at planene krevde et gjensidig engasjement, dugnad og innsats fra beboernes side også.

Følger opp forpliktelser

Han kan ikke svare hvor mye de nå vil investere i lekeplassen.

– Selvfølgelig skal vi følge opp våre forpliktelser. Vi har satt av penger til lekeplassen.

Øvre Ruggevik er klargjort med 48 eneboligtomter. 26 av disse er solgt, 22 er ledige. Tomteprisene har variert fra 575.000 kroner til den dyreste på 1,7 millioner kroner.

– Dere har vel tjent bra på å selge tomter der?

– Det må du sette i perspektiv. Vi har holdt på siden 2003 og har investert 40 millioner, og har fremdeles over 20 ledige tomter. Dette er snakk om lange penger, sier Strand.

– Hva synes du om at beboerne nå vil fraråde andre å kjøpe tomt her?

– Som utbygger synes jeg det er synd, også for dem som bor i feltet. De burde jo være opptatt av å få feltet ferdig utbygd, og slippe å ha en byggeplass rundt seg i mange år fremover. Ellers er jeg ikke tilhenger av å drive denne type polemikk i Harstad Tidende. En sak som dette hører egentlig ikke hjemme i avisen, sier Strand.

Han avviser blankt at han skal ha sagt at det ikke blir lekeplass, hvis de går ut i avisen med saken.

– Kommunale krav kommer vi oss ikke utenom.

– Overfor meg har de ikke truet med å gå til Harstad Tidende. Jeg kunne uansett ikke bedt dem om å la være.

– Blir det investert inntil 1,5 millioner i lekeområdet, slik beboerne mener de har krav på?

– Det blir lekeplass i henhold til kommunale krav, sier Kjetil Strand. Han avviser dermed en investering i millionklassen.

HAR STÅTT PÅ: Kenneth Dallager, Espen Gundersen og Kenneth Gjelsvik har etterlyst lekeplass gjentatte ganger, men lite har skjedd.