Hellhetsinntrykket er likevel at ungdom også i Harstad har et optimistisk syn på egen framtid.

767 elever i ungdoms- og videregående skoler i Harstad deltok i årets undersøkelse. Det er en svarprosent på 90.

Ungdata-undersøkelsen inneholder mange spørsmål, og svarene sier noe om ungdommenes adferdsproblemer, framtidssyn, helse og trivsel, mediebruk, rusmiddelbruk, skole og venner.

For å ta tak i ett tema: Framtid. På spørsmålet «tror du at du vil komme til å få et godt og lykkelig liv» svarer 72 prosent av ungdommene i Harstad «ja». Det er litt bedre enn alle unge i Nord-Norge, men to prosentpoeng lavere enn landsgjennomsnittet.

Høyest ja-andel ga ungdommene i Flå. Hele 97 prosent er optimistiske med tanke på framtidig lykke. Slik er det ikke i Kårfjord, der bare 53 prosent svarte ja. Av kommuner i vår region er Lødingen lavest med 59 prosent.

Framstillingen av statistikk for hele landet viser at guttene i alle aldersgrupper er mer optimistiske enn jentene. Statistikken viser også at optimismen har sunket fra 74 prosent «ja» i 2011 til 72,9 prosent i 2016.

På spørsmålet om et godt og lykkelig liv svarte rundt en firedel «vet ikke». Gjennomsnittlig tre prosent svarte «nei».

Ungdata er lokale ungdomsundersøkelser, som tilbys alle landets kommuner og fylkeskommuner. Siden 2010 har 439.200 ungdommer fra 405 kommuner og fra Svalbard deltatt i undersøkelsene. Ungdata gir dermed et godt innblikk i hvordan det er å være ung i Norge i dag.

Det er velferdsforskningsinstituttet NOVA ved OsloMet (tidligere Høgskolen i Oslo og Akershus) som har ansvar for gjennomføringen av ungdataundersøkelsene i samarbeid med landets regionale kompetansesentre innen rusfeltet. I vår region er det KoRus Nord.