Ifølge avdelingsleder Linda Solheim Martinsen på boligkontoret er det 92 som søker kommunal bolig. Blant disse er det også personer som søker omsorgsbolig.  Av de 92 er 25 bostedsløse.

Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti akter å oppfylle løftet om å få på plass 50 nye boenheter for vanskeligstilte på boligmarkedet innen 2019.

–Nå må vi kjøre på

– Så langt har vi bygd fire småhus og kjøpt fem boliger. Nå må vi bare kjøre på for å få gjort det vi lovet, sier Kari-Anne Opsal (Ap), Jan Fjellstad (V), Per Pedersen (KrF), Else Marie Stenhaug (Ap) og Espen Ludviksen (Sp).

Samarbeidspartiene har flertall i kommunestyret. Når de har bestemt seg, ja, – så blir det sånn.

De går imot tilrådningen fra rådmann Hugo Thode Hansen som mener det blir for dyrt å renovere den gamle sykehjemsbygningen til boenheter. Han vil heller rive bygningen og bygge nytt.

– Ombyggingen blir ikke så mye dyrere enn forventet. Merkostnadene er beskjedne i forhold til andre overskridelser vi har gått på. Vi snakker om en ombygging til 76,6 millioner – 12,6 millioner kroner mer enn forutsatt. Skal vi rive og bygge nytt, vil det koste 6 millioner bare å rive bygningen. Disse pengene bruker vi heller til ombygging, sier de fem.

Overraskende

De medgir at det kom som en stor overraskelse at rådmannen heller vil rive enn å bygge om på Sama.

– Det var administrasjonen som i sin tid foreslo å bygge om det nedlagte sykehjemmet på Sama til leiligheter. Vi har hele tiden hatt tett og god dialog med rådmannen i forhold til hvor saken står. Vi er blitt beroliget med at prosjektet er i rute. For oss kom det derfor svært overraskende at rådmannen nå vender tommelen ned, sier de fem.

Kostnadene ved å renovere gamle Sama sykehjem vil belaste budsjettet med 950.000 kroner årlig i driftsutgifter.

– Vi mener det er verdt prisen når vi får 20 nye boenheter som skal brukes til folk som sliter med å komme seg inn på boligmarkedet, sier de.

– Hvem tenker dere skal få tilbud om å flytte inn i et slikt boligprosjekt?

– Det er mange som av ulike grunner sliter med å skaffe seg bolig. Det kan for eksempel være enslige mødre eller fedre som ikke har råd til å kjøpe seg leilighet eller hus. Det kan også være folk som av helsemessige årsaker sliter. Kommunen har plikt til å bygge for folk som sliter med helseutfordringer. Det er viktig at det gjøres en riktig jobb med å velge ut de som kan bo i et slikt boligprosjekt, sier Else Marie Stenhaug og Kari-Anne Opsal.

Flere prosjekter på gang

Det er andre og tredje etasje i det gamle sykehjemmet som skal bygges om til 20 leiligheter. Første etasje skal bygges om til kontorer for psykiatritjenesten.

Etter at prosjektet har vært ute på anbud kom det inn tre tilbud. Kommunen har beregnet totale kostnader til 76,6 millioner. Prosjektet vil få et tilskudd fra Husbanken på rundt 16 millioner kroner.

– De siste årene har vi skaffet oss bedre oversikt over behovet for boliger. Vi har etablert et boligkontor, fått utarbeidet en boligsosial handlingsplan og vi har økt bevilgningene til 25 millioner kroner øremerket kjøp av boliger. Det er forøvrig planer om et spennende prosjekt for psykisk utviklingshemmede på Gangsås. Her tenker vi både dagsenter og egne boliger for denne gruppen, sier Kari-Anne Opsal.

Bygging av boliger for vanskeligstilte vil også i årene fremover ha høy prioritet.

Sykehjem: Det gamle Sama sykehjem hadde i alt 39 pasientrom Foto: Gurid Ivarhus Næss