I går kom nyheten om at Frp-politiker Eivind Stene reagerer sterkt på invitasjonen fra 17. mai-komiteen til artist Marthe Valle. De ønsker at hun skal holde tale på nasjonaldagen.

– Jeg oppfatter Marthe Valle som et venstreradikalt nett-troll på bakgrunn av hennes egne uttalelser. Hun har skjelt ut tre statsråder, og blant annet kalt dem rasister og kunnskapsløse. Ikke minst har tidligere innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug fått gjennomgå på Valles Facebook-side, sier Stene.

Les også: Mener det er en tabbe  å velge Marthe Valle: - Hun er et venstreradikalt nett-troll

Ringte ordføreren

Fylkesråd Sigrid Ina Simonsen (Ap) går til forsvar og spør når det ble radikalt å kreve solidaritet og medmenneskelighet av våre folkevalgte?

- Marthe Valle har markert seg som en tydelig og sterk stemme for verdien av hvert enkelt menneske. Hun har jobbet frivillig som sykepleier i flyktningemottak i utlandet, og hun stiller opp som støtte til unge asylsøkere her i Norge. Hun tar til motmæle mot krefter som tråkker på menneskeverdet, og står rakrygget i møtet med kritikk for dette. Vi vet alle at det er en vanvittig tung kamp å ta. Dette handler ikke om politikk, men om verdier som nestekjærlighet, solidaritet og frihet, sier Simonsen.

Stene tar sterkt avstand fra det han oppfatter som politisk utskjelling fra Marthe Valle. Da han ble informert om at hun skulle holde 17. mai-talen, tok han kontakt med ordføreren og spurte hva hun mente om saken.

– Jeg fikk tilbakemelding om at ordføreren syntes det var greit så lenge hovedtalen ikke er politisk, sier Stene.

Simonsen sier at det ikke er noe radikalt i Valles ytringer.

- Og hun driver definitivt ikke med trolling i nettets mørke avkroker. Jeg spør meg om det er OK at en folkevalgt omtaler folk som nett-troll, når det så åpenbart er feil merkelapp? Da sidestiller Stene de som, i alles påsyn, tar til orde for en mer rettferdig verden, med de som fyrer opp under hat og frykt, gjerne anonymt. Jeg mener det grenser uhyggelig nært opp til personsjikane. Dessuten er frykten hans for at talen vil ha politisk slagside for ren spekulasjon å regne.

Vil ha flere som Valle

Hun spør om Stene mener at mennesker som engasjerer seg i en sak og går i debatt er automatisk diskvalifisert til å holde 17.mai-tale.

- For min del så skulle jeg gjerne hatt mange flere som Marthe Valle. Dette landet trenger flere som står opp for at menneskeverdet gjelder alle folk.

Marthe Valle selv sier at hun er i "veldig fin dialog med 17. mai-komiteen i Harstad".

Hun viser til at hennes kjerneverdier i det meste hun gjør både som sykepleier og artist, handler om solidaritet og medmenneskelighet.

– Dette er verdier som jeg også mener hører med når vi feirer grunnlovsdagen, men da uten at det skal gå på bekostning av politisk nøytralitet, sier Valle.

Les mer om hva Valle synes om debatten her: - Jeg vet forskjellen på 17. mai og en politisk markering