– Bedre samlet og sterke, enn spredt og lagelig til for å bli ribba. Nå må vi kjenne vår besøkelsestid. Harstad har en gyllen mulighet til å bli et tyngdepunkt i Nord-Norge når det gjelder videregående opplæring, både på yrkesfag og på studiespesialisering, sier Mustaparta.

Gave til ungdommen

Høyres lokalleder er ikke redd for å tråkke nabo Kvæfjord på tærne ved å foreslå at tilbud blir tatt fra Rå videregående og plassert i Harstad. Rå videregående skole har i dag rundt 210 elever.

– Vi gjør tvert imot Kvæfjord-ungdommen en tjeneste ved å bygge opp et stort, urbant kompetansesenter. Jeg tror faktisk ungdommen i Kvæfjord vil takke oss for å tenke stort og nytt, sier han.

Mustaparta viser samtidig til at veldig mange av elevene ved Rå videregående skole busses fra Harstad. Det kan de slippe ved å legge store deler av skoletilbudet til byen.

– Jeg vil i utgangspunktet ikke ta tilbud fra Kvæfjord, men det er et faktum at kommunen ikke har stort nok elevgrunnlag til å fylle skolen selv, sier han.

Stor på idrettsfag

Mustaparta mener Harstad kommune må på banen og inngå samarbeid med idrettsrådet, fylkeskommunen og departementet om å bygge en 190 meter lang ishall, turnhall og en hall for kampsport i sentrum.

– Vi har grottebad og et flott stadionområde, og har tilgang på gymnastikkhaller både på Seljestad og i nye Harstad skole. Det gjør at Harstad kan bygge opp et tungt miljø rundt en fremtidig idrettslinje. Samtidig må kommunen ha en ambisjon om å bli et nordnorsk tyngdepunkt på yrkesfag, sier han.

Han ser også for seg at gourmetbyen Harstad overtar kokkelinja fra Rå videregående skole.

– Det er naturlig at kokkelinjen ligger i en by der vi har mange restauranter, sier han.

– Hva vil bli igjen på Rå videregående?

– Kvæfjord har naturlige forutsetninger for å satse stort på naturbruk, anleggsgartner og andre landbruksrelaterte fag.

Liv i byen

Han mener en stor videregående skole midt i sentrum vil skape liv og røre i byen hele døgnet.

– Vi får et sterkt utdanningsmiljø, masse høyt utdannede ansatte og flere vil flytte til byen. Ungdommene vil bruke sentrum på en helt annen måte enn i dag. Vi får en by med liv i, sier Einar Mustaparta.

Skolene sier nei

Han møter imidlertid sterkt motbør fra lærere og ansatte ved Heggen videregående skole.

I et leserinnlegg i dagens avis påpeker fagforbundene ved Heggen at ansatte slett ikke ønsker å flytte til sentrum.

– Vi trenger ikke ei ny tomt, men vi trenger en ny og moderne skole for å møte de pedagogiske kravene som blir stilt til våre programområder både nå og i framnttida. Vi synes også det ville være et tap for fremtidige ungdomsgenerasjoner i Sør-Troms om Troms fylkeskommune nå gir fra seg selve indrefileten av tomtearealer i Harstad, skriver utdanningsforbundet, lektorlaget og LO-forbundene ved Heggen videregående skole.

Tidligere har også ansatte ved Stangnes videregående skole sagt nei til sammenslåing og flytting.

Kommunestyret i Harstad skal torsdag gi en innstilling til fylkestinget i Troms om fremtidig videregående skoletilbud i Sør-Troms.

– Stemmer med partiet

Egen skole: Marianne Bremnes stemmer for å beholde Rå som egen skole.

Ordfører Marianne Bremnes mener høyst personlig at også Rå videregående skole burde slås sammen til en stor skole i Harstad.

– Det er ingen hemmlighet at jeg personlig mener det, men jeg stemmer lojalt med partiet mitt. Vi går for å sammenslå Heggen og Stangnes videregående til en sentrumsnær skole, men beholde Rå som eget skolested men med felles ledelse, sier Bremnes.

Det var i formannskapet tirsdag i forrige uke at ordføreren røpet at hun gjerne skulle ha sett at også Rå ble slått sammen med de to videregående skolene i Harstad, men var alene om å mene det.

– Nå kan jeg jo si velkommen etter til Einar Mustaparta, sier hun.