Kristiansen har søkt om fritak fra politiske verv i Evenes fra 1. august. Saken skal behandles i kommunestyremøte 25. april. Men leder i Evenes Arbeiderparti, Terje Bartholsen, er en av dem som har stilt kritiske spørsmål til ordførerens habilitet på vei inn i ny jobb.

Les mer: Blir direktør i næringsforening

Rådmannen mener kommunen ikke har hatt noen utstrakt kontaktflate med næringsforeningen, og får støtte fra fylkesmannen i at disse to rollene kan forenes. Dersom det skulle komme en henvendelse som krever politisk behandling, må inhabilitet vurderes på vanlig måte i saksbehandling og besluttende nivå. Fylkesmannen viser til KS for eventuelle karantenebestemmelser for folkevalgte, da det ikke finnes i kommuneloven.

Må ha tillit

– Jeg registrerer at det er gjort noen juridiske avveininger, men integritet og tillit handler om noe helt annet enn jus, sier Bartholsen.

Han er skeptisk til at ordføreren har tenkt til å fortsette i stillingen fram til 1. august, da Kristiansen har en del prosjekter han har lyst til å avslutte før han går over i ny jobb.

– Det er ikke ordføreren som bestemmer om han har tillit. Jeg mener det er mest ryddig om han trer tilbake så snart som mulig, sier Bartholsen.

Bjørnar Olsen, som ledet Evenes Arbeiderparti tidligere, skriver på debattplass at han mener kommunestyret må si nei til fritak for ordføreren, da han mener begrunnelsen ikke holder.

Les mer: Er det egentlig så enkelt for en ordfører å trekke seg

– Er det virkelig så enkelt at man som kommunens fremste tillitsvalgte politiker kan abdisere med begrunnelsen «jeg fikk et tilbud jeg ikke kunne takke nei til»? Det er det ikke. For det første er begrunnelsen dårlig og egoistisk, skriver Bjørnar Olsen.

Han viser til den omfattende forsvarsutbyggingen, og avklaring av interkommunale samarbeidsavtaler med nye Tjeldsund, som viktige oppgaver som står i kø for ordføreren.

Bartholsen er ikke enig med den tidligere Ap-lederen i Evenes, og mener kommunen er best tjent med å la Kristiansen tre ut av stillingen snarest mulig.

– Vi er avhengig av å ha en ordfører som er motivert til å være ordfører, mener Bartholsen.

Avslappet ordfører

Ordfører Svein Erik Kristiansen (H) sier at han har et avslappet forhold til om Terje Bartholsen har tillit eller ikke, til han som ordfører.

– Jeg forholder meg til at jeg har søkt om fritak, og hvis kommunestyret er enig i det, så gir de meg fritak. Hvis det er noen grunner til at jeg ikke burde få fritak, så får jeg sikkert beskjed om det fra kommunestyret, sier Kristiansen.

Til at den tidligere Ap-lederen i Evenes, Bjørnar Olsen, som

mener han ikke bør gis fritak, sier ordføreren:

– Jeg registrerer at Olsen fortsatt ønsker meg som ordfører, noe som også er en tilbakemelding jeg har fått fra flere innbyggere, og det setter jeg pris på.

Utover det har han et avslappet forhold til hva som skjer i denne saken.

– Hva kommunestyret gjør vet jeg ikke før møtet er avholdt, sier han.

Verken Bartholsen eller Olsen sitter i kommunestyret i Evenes.

Les også: Vil ikke spekulere i hvem som blir ny ordfører

Les mer: Svein vil overta etter Svein