Det har en mann i 40-årene fra Sør-Troms lært på den tunge måten. Han stod nylig i Trondenes tingrett, tiltalt for såkalt «skremmende, plagsom eller annen hensynsløs adferd» rettet mot to personer i sitt lokalsamfunn.

Bot og fengsel

Straffen ble 14 dager betinget fengsel og 6000 kroner i bot. Episodene skal ha skjedd i november 2017.

En av de fornærmede, en kvinne, beskriver meldingene hun fikk som sinte og utagerende. I en av dem fulgte det med et bilde av mannen med en pistol i munnen, hvor han truet med å ta sitt eget liv.

I en annen melding til en annen person, ansatt i en offentlig etat, underskrev domfelte med «Mvh Hells A». Meldingen som lød som følger: «Hei. Har følgt med på deg en strund æ å klubben, du e fan sylte mæ bra skada i hue mann...Trur du ska vurdere å fjern dæ straks fra etaten du jobbe i. Dette er en real advarsel. Mvh Hells A».

Medisinert

Mannen møtte i retten 21. mars og erkjente seg ikke skyldig. Aktor, politiadvokat Børge Bertelsen ba om 36 dagers fengsel. Forsvarer, advokat Roar Edvardsen om full frifinnelse.

I forklaringen til mannen kom det fram at han og kvinnen hadde en nettflørt som tok slutt. Han var litt usikker på om han hadde sendt de nevnte meldinger, inkludert bildet med en pistol i munnen. På den tiden var han medisinert.

Mannen erkjente at han er snarsint, og at han da kan si ting han ikke mener. Han påstod dessuten at det finnes to falske facebook-profiler på han.

Ble redd

I tilfellet med «Hells A-advarselen» var meldingen stilet til en mann ansatt i en offentlig etat. Mottakeren fortalte i retten at meldingen skapte frykt hos han, fordi det sto at en kriminell bande fulgte med på han. Vitnet forklarte at han ble redd.

Kjent avsender

I begge tilfeller fant Trondenes tingrett med dommer Audhild Ulvang i spissen det bevist utover enhver rimelig tvil at Sør-Troms mannen hadde stått bak meldingene. Retten fant ingen holdepunkter for at noen av meldingene er sendt fra en «falsk profil».

Forhistorie med trusler

Ved straffeutmålingen har retten veklagt trusselen mot den offentlige ansatte som det mest alvorlige forholdet. Den skremmende og plagsomme adferden mot kvinnen, er å anse som et bøteforhold.

I ytterlig skjerpende retning har retten lagt vekt på at tiltalte er dømt for trusler flere ganger tidligere. Senest i Trondenes tingrett i mai 2014.

I tillegg til bot og betinget fengsel må mannen ut med 1500 kroner i sakskostnader.

Dommen var enstemmig.