Konstituert direktør Espen Bornø sier prisen Årets Museum er en høyt ansett pris innen museumsbransjen, og vil bli en solid fjær i hatten dersom de skulle stikke av med seieren under utdelingen som finner sted 18. april.

– At vi i det hele tatt er nominert, er en solid motivasjonsfaktor for alle oss ansatte, og en bekreftelse på at jobben vi og våre frivillige har gjort er et kvalitetsstempel som juryen har bitt seg merke i, sier Bornø.

Virket svært imponert

Juryen består av stortingsrepresentant og juryleder Svein Harberg, sekretær for Kungliga Akademien för de fria konsterna i Sverige, Isabella Nilsson og Mode Steinkjer, kulturredaktør i Dagsavisen.

– Da juryen var på besøk hos oss like før påske fikk de blant annet sett russefangeleiren, Trastad samlinger i Kvæfjord, Anna Rogde og Outsiders Art-galleriet i gågata.

– Ut ifra tilbakemeldingene vi fikk virket det som de var svært imponert over det mangfold av ulike museumsattraksjoner vi er engasjerte i, sier Bornø.

Hemmestad Brygge: Sør-Troms museum drifter flere brygger og bygdetun i regionen. Arkivfoto.

44.000 besøkende

I tillegg til besøkene juryen gjorde hos de ovennevnte har Sør-Troms Museum også ansvar for å drifte blant andre Lundbrygga på Sjøvegan, Hemmestad brygge i Kvæfjord og flere bygdetun i regionen.

Totalt besøkte hele 44.000 en eller flere av Sør- Troms Museums attraksjoner i løpet av 2017.

– Dette er tall vi bare kunne drømme om for 10–12 år siden da vi var tre og en halv ansatte i bedriften. Siden den gang har vi bygd stein for stein og er i dag 25 ansatte.

– Vi har turt å satse og gjøre ting før alle brikker har vært på plass, og har etter hvert blitt lagt godt merke til i regionen.

– Dette har vi klart takket være svært dedikerte ansatte, som har opparbeidet seg en sterk faglig kompetanse, som igjen har bidratt til at de institusjonene vi driver holder svært høy kvalitet, forteller Bornø.

Vil bety mye for oss

Han legger ikke skjul på at staben venter i spenning på avgjørelsen som tas neste onsdag.

– Jeg merker på alle ansatte at nominasjonen betyr mye for oss. Mange har over år lagt ned et stort arbeid for museet.

– Å bli kåret til årets museum vil derfor være en bekreftelse på at jobben som er gjort har blitt lagt merke til også utenfor egen region, sier Espen Bornø.

I juryens begrunnelse for å nominere Sør-Troms Museum står det blant annet:

«Sør-Troms Museum har sitt hjerte på Trondenes i Harstad, men det banker varmt og engasjert langt utenfor senterets nærområde. Sør-Troms Museum anerkjenner og blottstiller ikke minst de vondeste aspektene ved historien. På samme vis som museet hegner om krigsfangeleirtuftene, har de gjennom Trastad Samlinger tatt vare på hverdagene ved Nord-Norges første sentralinstitusjon for psykisk utviklingshemmede».