– Vi oppfordrer kommuner, bedrifter og privatpersoner til å forberede seg til det som kan bli den verste katastrofeflommen i Norge på 23 år, sier skadedirektør Karsten Kristiansen i Tryg Forsikring.

Forsikringsselskapet frykter at årets vårflom blir på linje med katastrofeflommen i juni 1995, som medførte skader for 1,8 milliarder kroner.Også den gang var det større snømengder enn normalt, og kuldegrader i fjellet helt frem til 22. mai med svært liten snøsmelting. Deretter steg temperaturen kraftig samtidig som det kom mye nedbør. Resultatet ble en ekstremflom som rammet Østlandet de første ukene i juni.

– Sannsynligheten for en alvorlig vårflom rundt de store elvene er stor i år, og vokser for hver eneste dag fremover uten snøsmelting. Derfor oppfordrer vi beredskapsapparatet lokalt, og private, til å iverksette tiltak som kan redusere faren for lokale oversvømmelser når snøsmeltingen tar til, sier Kristiansen.

Kan bli 1995 om igjen

Det er noen steder tre ganger så mye snø i fjellet i Sør-Norge som normalt, og NVE anslår i sin vårflomanalyse at det er mellom 40 og 60 prosent sannsynlighet for at det blir en alvorlig vårflom i de store elvene på Østlandet. Tryg frykter en ekstremflom når snøsmeltingen tar til for fullt, og ber spesielt befolkningen i utsatte områder forberede seg på flom allerede nå.

– Det verste som kan skje er at kulda vedvarer og at snøen blir liggende inntil det kommer nedbør kombinert med en brå varmeperiode. Det var dette som skjedde i1995 da storflommen medførte skader for 1,8 milliarder kroner bare på Østlandet, sier Kristiansen.

Evakuerte 7000 mennesker

1995 er det verste flomåret i moderne tid i Norge. Den gang ble flere hus og bygninger revet med av vannmassene eller totalskadd. Én person omkom og vel 7000 mennesker ble evakuert. Over 3,5 millioner sandsekker ble brukt for å bygge flomvoller og demme opp for vannet.

Det ble registrert 7193 flomskader og 1833 gårdsbruk ble skadd. Skulle noe tilsvarende skje nå frykter man at skadeomfanget kan bli minst like stort.

Skader for titalls millioner allerede

Forsikringsbransjen merker for øvrig en økende konsekvens av klimaendringer, og årets kalde og lange vinter har allerede satt sine spor.

– Vi ser opptil 30 prosent flere skader knyttet til frost og vinter hittil i år i forhold til i fjor. Bare når det gjelder snøtyngde på tak har vi registrert vel 100 skadetilfeller så langt. Våre anslag estimerer de totale skadene til 20 millioner kroner, og dette forventer vi kommer til å stige når frosten og snøen forsvinner, sier Karsten Kristiansen i Tryg Forsikring.

Vil ha bedre værvarsler

Tryg Forsikring samarbeider med Uni Research og Bjerknessenteret i Bergen med et forskningsprosjekt som har som mål å kunne utarbeide langsiktige værvarsler mye lengre fram i tid enn det meteorologene gjør i dag.

De så en kald start på april med mulighet for minusgrader om nettene og økt fare for storflom.

– De lave temperaturene ser ut til å holde seg en stund til. Jo lenger det holder seg kaldt i Sør-Norge, jo mer må man være bevisst at det er mye snø i fjellet. Når den ikke smelter kan flomfaren øke senere på våren, advarer Erik Kolstad, klimaforsker ved Uni Research og Bjerknessenteret.

Tips for de som er utsatt

  • Det er viktig at vannet renner unna der det skal. Rydd unna snø som sperrer eller demmer opp for avløp og kummer. Se også til at nærliggende bekker ikke er demmet opp av hageavfall, kvister og søppel.

  • Rydd hagen/eiendommen for møbler og gjenstander som kan bli tatt av flomvannet.

  • Løft gjenstander i kjellere og garasjer opp minst 50 cm fra gulvet. Om mulig bør gjenstander bæres opp en etasje.

  • Sett ting i hyller og reoler. Pakk i plastbokser som tåler vann.

  • Fjern løse tepper og annet løst gulvbelegg. Koble fra elektrisk utstyr.

  • Hold dører og vinduer til kjeller lukket. Dekk til med sandsekker om nødvendig.

  • Sett kjøretøy på et sted vannet ikke når.

  • Følg med på værvarsel, nyhetssendinger og meldinger fra lokale myndigheter.

  • Avtal med naboer eller venner om å foreta tiltak og holde øye med huset ditt dersom du ikke er hjemme.