Da inviterer de til et åpent møte om hvordan det er å leve med denne kroniske sykdommen.

Som innledere har de fått tak i sykepleierne Monica Balswick og Martin Gustafsson fra UNN Harstad, og forfatter, og parkinsonrammet, Jan Kærup Bjørneboe.

– Utvikler seg forskjellig

Alf Hanssen og Eilif Nordseth sier de som tar turen vil få nyttige og interessante refleksjoner over livet som pårørende og som bruker.

– Balswick og Gustafsson skal fortelle om sykehusets kurstilbud, gjennom kursene kan man lære hvordan man best mulig kan takle hverdagen. Blant annet vil sykehuset for første gang arrangere et todagers kurs for brukere og pårørende.

Hanssen og Nordseth sier det er viktig å være klar over at hele familien rammes når noen får sykdommen.

– Det gjelder barn, barnebarn, ektefelle, og venner. Det er fullt mulig å leve et godt liv, men man bør få informasjon om hvilke utfordringer man kan møte. Parkinson utvikler seg forskjellig fra person til person, sier de.

Motivasjon og kunnskap

Jan Kærup Bjørneboe har selv sykdommen, og har skrevet en motivasjonsbok om gleden med livet.

– Målet med det åpne møtet er å gi pårørende og brukere ny inspirasjon og kunnskap om hvordan man best skal komme seg gjennom de daglig gjøremålene. Bjørneboe som er selv rammet av sykdommen, vil fortelle at det er fortsatt er mye å glede seg over. Hans foredrag heter gleden med livet, sier de.

Harstad og Omland Parkinsonforening har 50 medlemmer, og Hanssen og Nordseth mener de har et langt større potensial.

– Det er for mange som har sykdommen, eller som er berørt, men som ikke er medlem. Foreningen er en viktig samtale plass der man kan utveksle erfaringer og få nyttige tips, sier de.

– Krevende dager

De forteller at det å få denne diagnosen er et hardt slag for mange, og noen går i gulvet.

– Da er det viktig at man har et miljø som kan være med på å gi deg trua tilbake, for livet er ikke slutt. Man dør ikke av Parkinson, men man dør med den. Målet med det åpne møtet er at så mange som mulig stiller opp for å få ny lærdom og motivasjon til å takle krevende dager, sier Hanssen og Nordseth.

Det åpne møtet avholdes på Universitetet.

UNN: Monica Balswick ved Lærings- og Mestringssenteret, skal informere om sykehusets tilbud. Arkivfoto Foto: Odd Leif Andreassen
Forfatter: Jan Kærup Bjørneboe skal løfte humøret til de fremmøtte brukerne og pårørende. Foto: privat