Prosjektleder Tor Inge Heggen i Vann & Varme AS sier at folk må belage seg på å vente flere dager hvis uhellet er ute.

– For å si det mildt så er det helt Texas. Vi får rapporter om frosne rør over en lav sko. Da du ringte nettopp kunne jeg ikke ta telefonen, da var det noen fra Kilhus som trengte hjelp, sier Heggen.

Han sier at det ikke er noen områder som skiller seg ut og har større problemer enn andre.

– Det er jevnt over, fra sør til nord i Harstad.

– Alvorlig

Roger Moe i Harstad maskin sier at også nabokommunene strever med problematikken.

– Situasjonen er alvorlig. Vi har hatt folk på vann- og kloakktining i tre uker sammenhengende nå. Dit vi drar steamer vi opp rørene med høyttrykkspylere og vann på 80 grader.

Noen steder kommer de ikke til, og da lager de midlertidig vannforsyning over bakken i rør som har varmekabler.

Moe sier at mange er fortvilte.

– De fleste vi hjelper er privatfolk. De blir kjempeglade når vi kommer. Nå gjør vi klar vaktordning for hele påsken, sier han.

Prosjektleder Heggen i Vann & Varme sier at flere ikke er vant til å være uten tilgang på vann.

– Spesielt når det blir høytid og folk får besøk er dette en drastisk situasjon for folk.

Heggen sier at alle rørleggerne har ventelister.

– Det kan ta opp til et par døgn å få hjelp.

SKADER: Ifs takstfolk kommer til både hytter og bolighus der frostsprengte vannrør har ført til tykke iskaker innendørs. Foto: If

Kan bli dyrt

Kulden har kommet som et sjokk på mange, men flere kan også få seg en kalddusj når regningen kommer etterpå. Ikke bare strømregningen. Det kan koste mer å ikke ta vare på vannrørene.

Siden 2010 har forsikringsbransjen utbetalt nærmere 2 milliarder koner i erstatning for skader knyttet til frost, viser tall Tryg Forsikring har innhentet.

– Minusgrader kan fort bli kostbare. I snitt koster en frostskade i en privatbolig nærmere 70.000 kroner å utbedre, sier Espen Opedal, direktør i Tryg Forsikring.

Mange av slike skader skyldes at boligen ikke er tilstrekkelig oppvarmet. En annen utfordring kan være åpne vinduer i nærheten av vannrør som ikke er isolert. Uansett årsak kan vannskadene bli betydelige.

Det stilles krav til at boliger skal være tilstrekkelig oppvarmet for å unngå frostskader. Slurver man med dette og får vannskader kan man eventuelt få avkortet et erstatningsoppgjør. For hytteeiere er det et absolutt krav om at vannet skal være avstengt når hytta står ubebodd.

Typisk frostskade på rør. Foto: Gjensidige