Du finner interpellasjonen nederst

Ordføreren svarer:

Det vanlige når man vurderer om en skatt er økt, er å se på skattesatsen. Skattesatsen har ikke økt, den er derimot satt ned, hvis en betrakter denne over tid. Kommunestyret jar for noen år siden, etter forslag fra Fremskrittspartiet, gått over fra å beregne eiendomsskatte fra egne eiendomstakseringer til å bruke skatteetatens formuesgrunnlag. Harstad kommune skriver ut eiendomsskatt i 2018 for boliger med utgangspunkt i mottatte grunnlag fra Skatteetaten per 2016. Alle andre skatteobjekt takseres i egen regi, og siste omtaksering var i 2016. Formuesgrunnlaget på boliger justeres årlig i takt med prisendringene i boligmarkedet to år tilbake i tid. Det fører til at takstgrunnlaget både kan øke og reduseres fra år til år.

Det mottatte formuesgrunnlaget fra Skatteetaten har økt. Økningen varierer fra eiendom til eiendom, men en god del eiendommer har fått økt sitt formuesgrunnlag med 5 til 10 prosent.

Ordføreren er litt ambivalent til å skulle justere eiendomsskattesatsen årlig. For det første mener ordføreren at det er rimelig at inntektene fra eiendomsskatten justeres i takt med lønns- og prisveksten, uten at dette må betraktes som en økning. For det andre mener ordføreren at om kommunen øker eller reduserer eiendomsskatten, må vurderes ut fra endringer i skattesatsen, som i dag er 2,8 promille.

Ordføreren får opplyst fra rådmannen at det er knyttet usikkerhet til inntektene fra eiendomsskatt fra 2019 og framover. Dette fordi det er vedtatt utfasing av den såkalte maskinskatten over en syvårsperiode fra 2019 til 2025. Dette medfører at en del næringseiendommer må retakseres. Ut fra utviklingen i boligmarkedet er det videere grunn til å trpo at formuesgrunnlaget for boligeiendommer vil øke fra 2016 til 2017 (får virkning i 2019), får det flater ut og kanskje til og med går ned.

Orføreren mener at det ikke er holdbar praksis å justere eiendomsskattesatsen årlig etter endringene i skatteetatens formuesgrunnlag. Likevel vil ordføreren eetter saamråd med rådmannen, foreslå å redusere eiendomsskatten på boligeiendommer fra 2,8 promille til 2,7 promille for 2018.

Ordføreren foreslår følgende vedtak:

Eiendomsskatt for boligeiendommer skrives ut med 2,7 promille i 2018.

Johnny Kristiansen, SV:

Det er ikke en usosial skatt. Det handler om når huset er bygd. Jeg føler meg desinformert etter å ha hørt interpellanten.

Det er forunderlig at ordføreren gir etter.

Ingrid Hedlund, Rødt:

2100 i eiendomsskatt er det jeg betaler. Endringen blir ikke så voldsom. Boligen har økt voldsomt i verdi.

Det er feil å skru ned satsen.

Eivind Stene, Frp:

Er det veldig ille går det sikkert an å få administrasjonen med å fritak for redusert skatt.

Jeg tror ikke 2,7 promille er stor nok reduksjon.

KOMMUNESTYRET vedtok ordførerens forslag mot to stemmer.

I sin interpellasjon skriver Stene:

«I løpet av februar 2018 har flere av Harstads innbyggere mottatt eiendomsskatteseddel. Det har via kontakt med innbyggere og gjennom avisoppslag blitt uttrykt misnøye med at skatten øker.

Dette er stikk i strid med de løfter som er gitt med tanke på eiendomsskatten. Den skulle ikke øke inneværende periode. Videre skulle den vurderes satt ned for å kompensere de ekstra utgiftene Harstads innbyggere opplevde med Harstad-pakken.

Harstad kommunestyre har vedtatt å beregne eiendomsskatt med utgangspunkt i Skatteetatens formuegrunnlag. Husets verdi anslås da ut fra estimert markedsverdi, og eiendomsskatten beregnes av 80 prosent av denne summen. Denne prosentandelen er fleksibel og kan variere fra kommune til kommune, men er ikke høyere enn 80 prosent.

De siste årene er det lagt til grunn at eiendommene i Harstad har hatt verdiøkninger. Her spriker det voldsomt fra 5 prosent til enkelte hårreisende anslag på nesten 100 prosent.

Det som en slik beregningsmodell bereder grunn for er en årlig økning i antall kroner krevd inn i eiendomsskatt. Den aktuelle kommune tjener da på at boligmarkedet er stramt og at prisene øker. Et boligmarked trenger heller ikke å være i takt med den øvrige prisstigningen i samfunnet.

Resultatet er summert at eiendomsskatten øker fra år til år i Harstad, og dette er imot de løfter som er gitt innbyggerne.

Spørsmål til ordføreren:

1. Vil ordføreren ta initiativ for å redusere promillesatsen fra 2,8 promille til et nivå som gjør at eiendomsskatten ikke øker?

2. Vil ordføreren sørge for at promillesatsen blir årlig justert fremover slik at eiendomsskatten ikke stiger hvert år?»

Eivind Stene fremmer følgende forslag til vedtak:

Kommunestyret ber rådmannen snarlig utarbeide en sak som justerer ned promillesatsen for beregning av eiendomsskatt i Harstad. Målet er at nedjusteringen skal kompensere og utligne for press og prisstigning i markedet. Dette innarbeides i 1. tertial 2018.

-