Turleder Tore Forthun venter ikke like stor snøskredfare på lørdag som den var i går.

– Det er håp om at snødekket stabiliserer seg mot helga, men det er uansett viktig å vurdere skredfaren når vi er på stedet, sier han.

Har alternativ plan

Turen går inn i Flesnesdalen før det blir klatring opp mot Stortinden. Ifølge gruppas nettside vil det også bli vurdert å gå innom nabotoppen Breitinden, men bare hvis vær og forhold tillater det.

– Vi tar skredfaren alvorlig og gjør en risikovurdering før hver tur. Vi ser på terrenget i fjellet, været og på snødekket. Det blir en totalvurdering, sier Forthun.

Han forteller at Stortinden er en forholdsvis grei tur, der hele ruta er under 30 grader, men med noen partier som må vurderes nærmere.

– Man må være nøye med rutevalget, så vi skal diskutere i gruppa hvordan vi går fram. Vi prøver alltid å ha en alternativ plan. Det gjør at en avgjørelse om å avlyse den opprinnelige turen ikke blir så vanskelig, for man vil jo ikke dra ut til et område forgjeves, sier Forthun.

Råd til turgåere

Fjellsportgruppa består av fem, seks personer, men flere melder seg på til enkelte turer.

– På turen denne helga har vi seks påmeldte. På den forrige turen til Slåttheia på Grytøy var vi ti, men da var mye skare problemet. Da måtte vi dele oss fordi noen ikke ønsket å være med helt opp. Så vi er fleksible når vi er på tur, sier turlederen, som har følgende råd til folk som drar på tur utenom fjellsportgruppa.

– Rutevalget er alfa og omega. Man må se på terrenget, hvor skred kan utløses og hvor et eventuelt skred vil det gå, og så må man holde seg unna slike områder når skredfaren er høy.

– Det er mye god skikjøring utenfor skredterreng, så velg trygge alternativ om du er usikker på skredfaren, sier Tore Forthun.

Opp+ned

Fjellsportgruppas hovedaktivitet er toppturer på ski, men arrangerer også skredkurs og workshops. Målet er å skape et enda mer sammensveiset toppturmiljø som går på tur sammen og lærer av hverandres erfaringer.

– Vi har to stykker som er klassifisert som instruktører på skredkurs. Og vi har hatt samarbeid med Opp+ned fjellføring i Narvik, som har arrangert skredkurs i Harstad.

Opp+ned er en toppturgruppe med Narvik og Lyngen som kjerneområder.