– Det justisministeren gjorde da hun la ut det mye omtalte Facebook-innlegget, kan se ut som et uskyldig overtramp. Men ser man nærmere på hva som rører seg i kommentarfeltene på Listhaugs innlegg, skjønner man hva hun nører opp under. Justisministeren legitimerer en helt annen tone og omgangsform enn vi har vært vant til. Dette er skremmende, sier Opsal.

Sterke reaksjoner

På fylkestinget forrige uke, og på årsmøtet i Troms Arbeiderparti i helga deltok mange pårørende og ungdommer fra Utøya 22. juli 2011.

– De har fått sterke reaksjoner etter å ha lest kommentarene på Listhaugs Facebook-side. De gjenopplever grusomhetene som terroristen utsatte dem for, sier Opsal.

Hun mener det er viktig at folk flest tar et kraftig oppgjør mot hatytringer.

– Vi slår ned på rasistiske kommentarer og andre ytringer når vi sitter rundt middagsbordet med slekt og venner. Det samme må vi gjør når vi ser slike utspill på Facebook, vi har alle et ansvar, sier hun.

– Justisministeren spiller et høyt spill. Hun setter statsministeren sjakkmatt, og hun gjør det uhyre vanskelig for KrFs Knut Arild Hareide. Jeg synes faktisk litt synd på Frp som har jobbet hardt for å bli stueren og komme i regjering, sier Opsal.

Oppgjøret må komme

Hun viser til at Frp har gjennom årene hatt en del politiske løsninger som andre partier har tiltrådt etter hvert.

– Jeg kjenner flere flotte folk i Frp, men partiet har ikke kontroll med statsråden. Det må de gjøre noe med, sier Opsal

Samtidig tror Opsal det kan være skummelt hvis Sylvi Listhaug blir satt utenfor og gjøres til martyr.

– Når Stortinget tirsdag har avsluttet denne saken, må oppgjøret komme. Hvis ikke risikerer vi å få et splittet land. Vi vil at Norge skal være et trygt demokrati, og det skal gå en kule varmt i politiske debatter. Men det går en grense og den har Listhaug overtrådt gjentatte ganger, sier Kari-Anne Opsal.

– Jeg er målløs

Frps Hanne CS Iversen var statssekretær i ett år da Sylvi Listhaug var innvandrings- og integreringsminister.

– Listhaug var en fantastisk god sjef.

Iversen er målløs over reaksjonene som er kommet i kjølvannet av Listhaugs utspill.

– At en Facebook-status skal forårsake en mulig regjeringskrise, er for meg uforståelig. Det blir en slags lekegrind over det hele. Vi må kunne ytre oss uten at det tas opp i verste mening. For alle kan det gå en kule varmt i politiske debatter, og med uttalelser vi angrer i tiden etterpå. Debattklimaet må ikke bli slik at man mistenkeliggjør hverandres uttalelser. Jeg har selv blitt kalt for nazist og rasist, senest på jobb nå i helga. Det gjorde vondt i magen, fordi jeg står langt unna dette. Jeg tror regjeringen blir sittende, for KrF ønsker ikke en sosialistisk regjering. De møtene som nå pågår internt i partiene, er neppe enkle. Jeg er glad jeg ikke er en del av det. I Frp stiller vi oss helt og fullt bak Sylvi Listhaug.

Fantastisk: Hanne CS Iversen beskriver Listhaug som en fantastisk sjef. Foto: Frank R. Roksoy