I dag klokka 12 møtes landsstyret i KrF for å drøfte mistillitsforslaget mot justisminister Sylvi Listhaug. Pedersen skulle gjerne ha blitt kvitt Sylvi Listhaug, men mye tyder på at statsminister Erna Solberg vil stille kabinettsspørsmål.

Da risikerer Kristelig Folkeparti å felle den borgerlige regjeringen.

Ikke kast Erna

– Dette er en vanskelig sak for vår partileder. Selv vil jeg nødig være med på å kaste en borgerlig regjering, som vi i KrF har ønsket oss lenge. Samtidig skal vi ikke stikke under en stol at det er en stor belastning for Kristelig Folkeparti at Sylvi Listhaug ved flere anledninger har sparket vår partileder på skinnleggen, sier Pedersen.

KrFs velgere ble rimelig opprørt da Sylvi Listhaug i valgkampen i fjor beskyldte Hareide for «å sleike imamer oppetter ryggen».

Takket for blomster

Det som kan velte regjeringen Solberg er Facebook-innlegget fra Sylvi Listhaug der hun anklaget Arbeiderpartiet for å sette terroristers rettigheter over nasjonens sikkerhet.

– Hun la seg på kne i Stortinget og ba om unnskyldning. I neste øyeblikk sto hun fram og takket for alle som støttet henne med blomster, sier Pedersen.

Han håper ikke partiet lander på å kaste regjeringen på bakgrunn av et Facebook-innlegg, selv om han mener innholdet var både støtende og upassende.

Sterk kritikk

– Jeg forventer derimot at KrF går ut med krass kritikk mot Sylvi Listhaug, og at justisministeren får et sterkt redusert handlingsrom i fremtiden, sier han.

Per Pedersen mener partileder Knut Arild Hareide har en nesten håpløs oppgave å løse.

– Uansett hva han gjør, blir det galt, sier Pedersen.

Kristelig Folkeparti har lenge vært opptatt av å få Sylvi Listhaug ut av regjeringen. Per Pedersen tror Listhaug posisjonerer seg til å bli fremtidig partileder i Frp.

– Hele saken er svært vanskelig. Skulle Listhaug bli kastet ut av regjeringen, vil hun få stort spillerom på Stortinget. Fra flere hold blir det hevdet at Listhaug ønsker å trekke Frp lenger til høyre enn det partiet er i dag, sier Pedersen.

Troms KrF hadde før helgen styremøte i Tromsø der det ble gitt en uttalelse til møtet i landsstyret.

– Denne uttalelsen skal landsstyret får, før vi offentliggjør den, sier Per Pedersen, som også er leder i Harstad KrF.