Torsdag skal kommunestyret behandle ny organisering av barne- og ungdomstjenesten, som også omfatter endring av lederstrukturen. Rådmannen foreslår også at etaten endrer navn til barnevernstjenesten fra 1. april. Samtidig foreslår rådmannen at tjenestens oppgaver blir overført til helse og omsorg innen utgangen av 2018.

Siden 2013 har barne- og ungdomstjenesten primært hatt ansvar for barnevernstjenesten og for avlastning til familier som har barn og unge med funksjonsnedsettelse under 18 år.

– Omsorg og oppdragelse av barn er i første rekke foreldrenes ansvar. Foreldre kan likevel ha behov for hjelp av barnevernet i kortere eller lengre perioder.

Barnevernets hovedoppgave er å sikre at barn og unge som lever under forhold som kan skade deres helse og utvikling, får nødvendig hjelp og omsorg til rett tid. Og bidra til at barn og unge får trygge oppvekstvilkår. Barnevernet er først og fremst hjelpetiltak, men barnevernloven åpner også for svært inngripende tvangstiltak. Arbeidet stiller store krav til barnevernets arbeid, skriver rådmann Hugo Thode Hansen.