Neste gang Harstadkonferansen går av stabelen i januar 2019, arrangeres den for 20. gang.

Eldst i byen

– Vi må vel være en av de eldste næringslivskonferansene i byen. Vi er utsolgt hvert år og det er fantastisk, men vi jobber hardt for det. Neste år må vi prøve å toppe sekseren vi fikk i år, så vi streber alltid etter å bli bedre, sier Cathrine Berg, prosjektleder for Harstadkonferansen og styremedlem i Harstad profileringspool.

Det hele startet med at de hentet fotballkjendisen Ingebrigt Steen Jensen hit i 2000. Harstad Profileringspool etablerte Harstadkonferansen sammen med Harstad utviklingsselskap i januar 2000, hvor målet var å hente impulser og inspirasjon utenfra.

– Vi ønsker å dele kunnskapen med alle, og ser gjerne at folk fra Vesterålen, Narvik og andre steder tar turen, og blir inspirert de også.

Utsolgt-stempel»

De er ikke bekymret for å miste «Utsolgt-stemplet» etter hvert som det de siste årene har vokst fram flere nye konferanser i byen.

– Vi skal ikke ha monopol på å arrangere konferanser. Vi lever under visjonen «seire ved å dele», så vi ønsker selvsagt andre konferanser velkomne. Det er flott at det skjer noe i byen, og vi synes at vi må heie på hverandre.

Når det er sagt så har de ikke merket noen sterk konkurranse fra de andre konferansene så langt. Berg opplever ikke at Harstad har fått så mange konferanser, at byen kan utnevnes til en konferanseby.

– Jeg tenker ikke på Harstad som en konferanseby. Det finnes konferanser overalt, og andre har mange flere enn Harstad. I Tromsø for eksempel, arrangeres det flere konferanser og seminarer, noe som er mulig ettersom det er en by med mange flere folk, sier Berg.

Harstad profileringspool jobber generelt med byutvikling og bolyst i alt de foretar seg. Det overordnede målet er å gjøre harstadværinger stolte av byen, og ikke minst å få flere til å bli harstadværinger.

Kan få folk hjem

– Vi ser gjerne at ungdommen etter å ha studert utenbys kommer tilbake. Vi trenger god kompetanse i byen som gagner næringslivet og som kan skape flere arbeidsplasser til de som vil flytte hjem igjen.

– Arrangementer og aktiviteter kan være med på å få folk til å flytte tilbake, derfor arrangerer vi flere produksjoner gjennom året som Folk i parken, frokostmøter, Bakgården, Bakgården marked og Lys i TV-tårnet/Generalhagen.

– La oss skape attraktive opplevelser, så folk for lyst til å komme hit, ved å seire ved å dele, sier Berg.

Harstadkonferansen har gjennom årene hatt over 100 innledere fra 12 nasjoner, deriblant tidligere statsminister i Sverige, Göran Persson, Kåre Willoch og eks-utenriksminister i Russland, Boris Pankin.

UTSOLGT-STEMPEL: Harstadkonferansen startet opp for 20 år siden, og har i dag fått utsolgt-stempel. Foto: Harstad Profileringspool