Jens Yttervik (35) er en av flere unge som nå har flyttet til Tårstad, etter 23 år sørpå.

– Jeg har hatt en drøm om å flytte hjem i alle år, så klaffet det plutselig med jobb da jeg var ferdig med utdannelsen min i 2016, sier Yttervik.

Han jobber nå i entreprenørbransjen, etter å ha tatt fagskole ingeniør.

Masse action

– Folk flytter hjem hit for tida, og det skjer så vanvittig mye her nå. Savnet etter havet og saltvannslukta her hjemme, har alltid vært der. Sammenlignet med da jeg flyttet herfra, så har bygda forandret seg, sier han.

Da var det fraflyttingspøkelset som rådde, og skolen var lagt ned. I dag er det godt over 20 barn som går på skolebussen fra gamle Tårstad skolekrets og flere kommer til.

Utbyggingen av flyplassen, nesten bare et steinkast opp i terrenget, er med på å skape optimisme.

– Det drar folk, og vil skape arbeidsplasser og liv i hele området, mener Yttervik.

Etter å ha pendlet ti år mellom arbeidsplassen hos Avinor og Harstad, var det nok for Geir Arne Olsen. Han pusset opp hjemgården på Tårstad og forlot bylivet.

– Og det har jeg ikke angret en eneste dag på. Jeg savner ikke byen. Her er det stilt og fredelig, positiv stemning i bygda og full fart på nett. Vi har akkurat fått fiber, flirer Olsen.

Hus før jobb

Ekteparet Hilde og Jon Otto valgte seg hus på Tårstad, før de visste om de hadde jobb i området. Hun er fra Bø i Vesterålen og han kommer fra Grovfjord i Skånland.

– Det var litt tilfeldig at vi havnet her, men vi fant huset først. Så skaffet vi oss jobb.

– En fin plass med mye unge folk. Antall unge har bare eskalert siden vi kom hit i 2004, kommenterer de to.

De har også eskalert fra to til fire.

Saken fortsetter på side 14 og 15

Harstadgutten Ingvar Danielsen er helt nyinnflyttet til bygda. Miljøet rundt båthavna er viktig for han. Havna er sprengt ut og bygget opp på dugnad. I dag har de 50 båtplasser med gjestehavn, og et klubbhus som nå skal utbedres på dugnad.

– Vi er ei meget aktiv båtforening med 35 betalende medlemmer, sier Danielsen.

Samles om bygdehuset

Men det er Bygdehuset Solbakken som er navet i bygda.

– Bygdehuset drar mye folk hit, og har befestet seg som et kulturhus, forteller de.

Her arrangeres Tårstad Dagen, siste helgen i august, og i år blir det for 16. gang. Da ventes det storinnrykk og rundt 70 frivillige i arbeid.

Gjennom hele året er Bygdekinoen på plass, med filmer for både liten og stor.

– Det har etter hvert blitt mange konserter, hvor blant annet Hekla Stålstrenga og Aasmund Nordstoga kan nevnes som flotte opplevelser, sier Sisilja Viksund fra Tårstad.

Og ukentlig møtes Tårstad leikarring til øving, og en sprek damegjeng for zumba-trening.

Tårstadlefser

På bygdehuset bakes også Tårstadlefser.

– Årets «årgang» er meget innafor. Den er bakt etter hemmelig oppskrift med en god porsjon kjærleik og en fantastisk dugnadsinnsats, smiler Viksund.

– Lefsene fås kjøpt på årets Tårstad dag, og i år har vi økt antallet etter stor etterspørsel, legger hun til.

Blant de rundt 170 personene som bor her, er det også noen som driver egen næringsvirksomhet herfra. Nor-Handel, som har spesialisert seg på rør og elektrikertjenester, har adresse Tårstad. Frank Høgås i Høgås transport jobber med Tårstad som base. Her er bønder som bygger ut, og sist men ikke minst det nyeste tilskuddet på stammen; Fiskebåt!

Kystfiskebåten «Njord» la til kai med ferske reker før jul, og da var det kø i flere timer etter veiene. Og i båten står nok et ungt og nyetablert par på Tårstad.

OPPVEKST I FJÆRA: Simon Helland Johansen (8) og resten av den stadig voksende ungeflokken, får vokse opp med fjæra som lekeplass. Foto: Tone A. Karlsen
MIDTPUNKTET: Bygdehuset er midtpunktet i bygda. Her ligger materialet som brukes til oppussing av møterom for utleie. Huset er mye utleid for møter, og nå blir det enda bedre fasiliteter.
IDYLL: Ny båthavn rammer inn utsikten til sentrum av Tårstad fra sør.
ZUMBA: Zumbamaster Anja Larsen i spissen med spreke tårstadværinger i bakgrunnen. Hver uke er det zumba på bygdehuset Solbakken. Foto: Privat