– Helse Nord utnevner en tidligere Høyre-stadsråd til styreleder, en person som er bosatt i Oslo og som ikke har noe nærhet til regionen. Det er etter min mening en provokasjon, sier sekretær i støtteforeningen for Harstad sykehus, Rødts Frode Bygdnes. Ingen representanter fra Harstad er å finne i styret.

Fylkestinget, KS og UiT foreslo professor Arnfinn Sundsfjord som ny styreleder. De foreslo også medlemmer av styret, men nådde ikke fram. Dette var kandidater som hadde forankring i fylkeskommunen, i kommunene, ved UNN og UiT.

Bygdnes viser til at sykehusene har vært styrt av folkevalgte i mange år, men nå har regjeringen valgt å gå bort fra denne formen.

– Da blir det forbannelse i folket. Å sette Oslo-folk til å styre UNN HF er en direkte provokasjon mot befolkningen. Lokalsykehusene har god grunn til å frykte nedbygging innenfor spesialisthelsetjenesten. De er allerede godt i gang når senger og stillinger fra Harstad sykehus fjernes og overføres til Tromsø, sier Bygdnes.

Han registrerer at Helse Nord heller ikke bryr seg om at det vil koste mye mer penger å hente opp en styreleder fra Oslo, enn å utnevne en lokal leder.

Både Bygdnes og Kari-Anne Opsal (Ap) reagerer sterkt på at UNN-styret er fullstendig uten representasjon fra Harstad.

– Vi foreslo flere dyktige personer som styremedlemmer, blant annet Hanne CS Iversen som har svært god kompetanse på området. Helse Nord tok ikke hensyn til noen av forslagene. Folk er oppgitt og måpende til hvordan Helse Nord har kjørt denne skinnprosessen. De har overhodet ikke lyttet til oss, sier Opsal.

Det nye styret består av Ansgar Gabrielsen, Oslo, Helga Marie Bjerke, politiker og avdelingsleder, Tromsø. Grete Kristoffersen, fylkesdirektør NAV, Tromsø. Thrina Loennechen, dekanus UiT, Tromsø. Sverre Håkon Evju, kommuneoverlege Narvik, Eivind Mikalsen. Mosjøen, fabrikksjef, Johan Ailo Kalstad, Kautokeino direktør Samisk høgskole og Ann Sissel Faugstad, viseadministrerende direktør, Bergen.

Tromsø har fått tre representanter i styret, Narvik én, Harstad ingen. De øvrige kommer fra Oslo, Mosjøen, Kautokeino og Bergen.