«Vi foretar det jeg vil kalle en rettferdig justering av tilbudet i henhold til befolkningens behov.» Ordene tilhører klinikksjef Bjørn-Yngvar Nordvåg ved UNN i Tromsø, og uttalelsen er den offisielle forklaringen på at fire sengeposter ved rehabiliteringsseksjonen i Harstad legges ned og flyttes til Tromsø fra høsten. Klinikksjefen leker seg videre med statistisk tallmateriale for å legitimere befalingen som kom fra Tromsø 27. februar i år. Ifølge Nordvåg tilsier befolkningsrunnlaget i harstadregionen at det skal være ni sengeplasser på rehabiliteringsseksjonen i Harstad. Ikke 13 som i dag.

Ranet av sykehuset i Harstad fremstår som et lysende eksempel på hva som skjer når tromsøsuget kombineres med statistikk og beregninger. Disse faktorene trumfer det reelle behovet, for ifølge den stedlige ledelsen i Harstad er heller ikke 13 sengeposter tilstrekkelig. På langt nær. Hadde det vært overkapasitet i Harstad, ville vi hatt mer tiltro til de matematiske beregninger som er gjort i Tromsø. I stedet er denne saken egnet til å styrke kritikernes teori om at den nye A-fløya i Tromsø vil redusere tilbudet ved de lokale sykehusene på sikt. Klinikksjefens uttalelse om at styrkingen i Tromsø «ikke skal gå merkbart utover tilbudet i Harstad», har heller ingen beroligende effekt i så måte. Tvert imot gir det grunn til å spørre: Hva blir det neste?

Det fremstår som noe uklart hvor stor motstand direktivet fra Tromsø har møtt hos den stedlige ledelse i Harstad, som ifølge eget utsagn, lojalt følger opp UNN-ledelsens beslutning. Samtidig må det understrekes at lojaliteten også må ligge hos pasienter og brukere i harstadregionen. Tromsø-miljøet må gjerne snakke om rettferdig justering, men det som nå skjer, er blodig urettferdig overfor pasientene som blir rammet.

Derfor er det viktig at harstadmiljøet er våken og tør tale Tromsø midt imot. Det gjelder lokal ledelse, men også støtteforening og innbyggere for øvrig. Vi unner Tromsø et bedre rehabiliteringstilbud. Men det må ikke få skje gjennom å gjøre tilbudet i Harstad dårligere.