Bergan og Strømmen var innom en rekke områder knyttet til barns bruk av sosiale medier, der blant annet spredning av bilder, chatting, mobbing og barns kunnskap om og bruk av jungelen av apper, ble viet ekstra oppmerksomhet.

Strenge straffer

– Sosiale medier er et grenseløst univers som åpner for muligheten til å komme i kontakt med alle slags miljøer. Det er derfor all grunn til å være på vakt. De fleste barn vet heller ikke at lover og regler også gjelder på nettet.

–Det er derfor svært viktig at foreldre bidra til at barn opparbeider seg sosial kompetanse på nett, oppfordrer Bergan og Strømmen.

De to opplever at ungdom stadig tøyer grensene for hva som er tillatt på nett, og oppfordret de om lag 60 fremmøtte foreldre til å holde et våkent øye med barnas adferd på sosiale medier.

– De unge er utrolige raske med å tilegne seg de ny trendene som hele tiden dukker opp på nettet. I de fleste tilfellene ligger de langt foran sine foreldre. Både når det gjelder bildespredning og chatting ser vi hele tiden at grenser tøyes.

– De færreste tenker over det, men faktum er at spredning av nakenbilder på nett av personer under 18 år rammes av seksuallovgivningen som åpner for svært strenge straffer, opplyste Strømmen og Bergan.

Har som oftest ikke peiling

– Når det kommer til chatting kan vi spørre oss:

– Vet mor og far hvem barna chatter med? Mange tror de vet det, men det viser seg ofte at de ikke har peiling hvem sønn eller datter har kontakt med.

– Vi vet at det chattes med voksne som utgir seg for å være barn, men som bare er ute etter å bygge tillit, for så å overtale barna til å sende bilder, som oftest lettkledde eller nakenbilder, av seg.

–Når det første bildet kommer bruker de ulike trusler overfor barna til å sende enda flere bilder. Vi har hatt flere slike tilfeller her i Harstad, der det viser seg at personene i andre enden ofte sitter i utlandet, fortalte Strømmen og Bergan og la til:

– Som oftest er foreldrene de siste som får vite om det som har skjedd. I slike tilfeller er det viktig at foreldrene er trygge forbilder, slik at barna tør å komme til foreldrene å fortelle hva som har skjedd.

Skjønner at de prøver seg.

Ola Sandnes var en av mange foreldre som hadde funnet veien til Medkila skole. Han har en datter på 14 og en sønn på 11 år. Sandnes har i mange år jobbet i IT-bransjen, og kjenner både teknologien og mulighetene som ligger på nettet svært godt.

– Som forelder er det mye av det som skjer på nettet som skremmer meg. Når jeg hører politiet forteller om barn helt ned i 8–10 årsalderen som legger ut bilder av seg selv, er det grunn til å bli bekymret.

– Selv om jeg er observant på egne barns bruk av sosiale medier, og prøver å begrense bruken av det, er jeg ikke mer naiv enn at jeg skjønner at de prøver seg på ting jeg ikke vet om.

– Det er derfor all grunn til å lytte til de rådene politiet kommer med om å være på vakt. Ting skjer utrolig raskt på nettet, og alle som har egne barn vet at de hele tiden prøver å tøye strikken. Det kan derfor være både lurt og fornuftig å holde et nøye med barnas aktivitet på nettet, sier Sandnes.

Sosiale medier: Politiet viste fram noen av de mest populære nettstedene som unge oppsøker. Noen av dem som ble nevnt ba de foreldrene være ekstra oppmerksomme på. Foto: Andreas Isachsen
forelder: Selv om Ola Sandnes til daglig jobber i IT- bransjen innrømmer han at han skjønner at barna prøver seg på ting på nettet han ikke vet om. Foto: Andreas Isachsen