Til intensivavdelingen kommer de sykeste av de syke.

Seksjonsleder Karin Overgaard har vært leder for avdelingen i åtte år. Hun leder en stab på 44 intensivsykepleiere og sykepleiere som står på for at pasienten skal få den beste behandling og oppfølging.

– Vi er en kombinasjonsavdeling med intensiv og oppvåkning. Vi er husets serviceavdeling overfor medisin og kirurgen.

Bruker hele sitt register

Avdelingen er fullpakket av utstyr som overvåker og kontrollerer pasienteness tilstand hvert eneste sekund gjennom hele døgnet.

Overgaard forteller at en intensivsykepleier bruker hele sitt register for å redde pasienten.

– For min egen del har jeg aldri angret på valget av det yrket jeg jobbet med i 12 år før jeg ble leder. I løpet av årene har jeg hatt mange sterke øyeblikk med pasient og pårørende, sier hun.

Pasienter og pårørende er flinke til å sette pris på deres innsats.

– Det gjør at vi blir ekstra motivert til å stå på i hverdagen, sier hun.

Selv om avdelingen er fullpakket med utstyr, kan teknologien ikke erstatte sykepleiernes oppgaver.

– Opp gjennom årene har de fleste sykepleierne erfart at magefølelsen er viktig når pasientens tilstand vurderes, sier Overgaard.

Det er en nedslitt avdeling Harstad Tidende besøker. Vi er på besøk på en helt vanlig ukedag, og aktiviteten er stor. Det piper i apparater, det gis raske meldinger, tomme senger flyttes ut av rom for å gi plass til nye pasienter.

Hver sykepleier har ansvaret for en til to pasienter. Ved krevende respiratorpasienter er det ikke uvanlig at to sykepleiere ivaretar omsorgen for pasienten.

– En pasients tilstand kan endre seg raskt, så det er viktig å ha et våkent blikk for endringer. Det å se og ta på pasienten gir oss uvurderlig informasjon om tilstanden. Vi observerer pusten og følger nøye med blodtrykket. Små endringer kan være tegn på at noe er på gang, sier hun.

Avdelingen har 17 sengeplasser. Syv på intensiven og 10 på oppvåkningen.

– Det er for få. Vi skulle gjerne hatt mer plass. Intensiven er ganske nedslitt etter 40 års drift. Hvert år legges rundt 800 pasienter inn på avdelingen, og de slitte lokalene gir oss en del utfordringer og merarbeid. Oppvåkningen har rundt 3.000 pasienter årlig, sier hun.

Spreke sykepleiere

Overgaard mener hun har noen av byens sprekeste sykepleiere.

– Ikke bare sprinter de fram og tilbake på avdelingen. De besøker stadig forskjellige fjelltopper i regionen. Det er ikke sjelden jeg får høre at en eller flere har vært på en fjelltopp før de kom på kveldsvakt, sier hun.

11 ansatte er over 60 år, flere har jobbet i flere tiår, og miljøet er godt.

– Intensivfaget blir raskt en del av deg selv. Jobben former deg som menneske. Det gjør at folk blir, noe som gir et godt miljø der alle tar vare på hverandre. Vi har en intern Facebook-gruppe der vi skriver om ting vi har opplevd og gir hverandre oppmuntring, sier Karin Overgaard.

Les også

- Nå er sykehuset nedslitt: Overlegene krever nytt bygg

Han hadde den første vakten 15. januar 1977

UTSTYR: Selv om avdelingen er nedslitt og liten har de klart å opprettholde en moderne maskinpark som overvåker pasientene. Foto: Odd Leif Andreassen
Leger: Intensivsykepleierne jobber tett med legene på medisin og kirurgen. Her sitter overlege Magne Buset og lege Astrid Gjervold Lunde på avdelinge og ser på pasientenes tilstand. Foto: Odd Leif Andreassen