Kursleder Geir Hugo Nygård i Harstad Jeger og Fiskeforening var godt i gang med å gjennomgå regler for jakt av småvilt og storvilt.

– Det er klarer regler for bruk av motorisert kjøretøy i forhold til jakt. Det er strenge regler for bruk av motorisert ferdsel i utmark, forteller Nygård, der han sammen med engasjerte elever går igjennom reglementet for jakt både på land og vann.

– Denne gang har vi hele åtte kvinner blant det totalt som er på dette kurset til Jegerprøve. Tror ikke jeg har vært med på så stor kvinneandel på kurs tidligere. Flott at så mange delta på kurs for å bli jeger, sier Nygård.

Det er mye jegere skal vite før de hiver våpenet på skuldra og begir seg på jakt.

30 timer kurs

– Jegere må ha fullført jegerprøve. Dette er et kurs som mange foreninger avholder for jegerne lokalt. Her i Harstad Jeger og Fiskeforening er vi snart flere som arrangerer kurs. Jeg avholder selv to slike kurs i løpet av året, sier Nygård.

– Denne helgen har vi 22 kursdeltakere på kurset. De hadde kursing forrige helg og denne helgen fortsetter de med kurset på 30 timer. Vi holder på her fra fredag til søndag, forteller han.

Den siste helgen har kursdeltakerne i hovedsak hatt teori. Den første helgen var det mer praktisk gjennomgang med behandling av våpen. Harstad JFF har egne instruktører for dette som tar seg av bruken av våpen. Det skjer på standplassen for leirduebanen for bruk av hagle og til rifle stiller Trondenes skytterlag riflebanen til bruk for jegerprøven.

40 av 50 rette

– Nå kursdeltakerne har gjennomført kurset hos oss, så avlegger de en prøve hos viltnemnda i kommunen. Det skjer hos kommunen i kursrom i rådhuset her i Harstad. Her logger en på en databane og må svare på 50 spørsmål. En må ha minst 40 rette svar for å bestå den teoretiske jaktprøve, forteller Nygård.

Til daglig jobber han med data hos Tine Meierier i Harstad. Han er en av totalt 480 medlemmer i Harstad Jeger og Fiskerforening.

– Jeg er en av flere kursledere for jegerprøven. Akkurat når er vi ikke så mange igjen av kurslederne, så vi må rekruttere flere på dette området, sier Nygård, som også sitter som nestleder i foreningen.

Selv er Nygård oppvokst på Kaldfarnes på Senja. Interessen for jakt- og fiske fikk han i tenårene.

– Jeg har hatt jakt som hobby i mange år. Det er sosialt og en kommer seg ut i naturen. En av de viktigste tingene vi gjennomgår i kursene er sikkerhet.

Hjortejakt

– Derfor er påkledningen til jegerne i felt svært viktig. Fluoriserende vester med gul/orange farge er viktig. Og ikke minst behandling av våpen. Det er svært viktige punkt i opplæringen i jegerprøven, forteller han.

Selv skal Nygård snart på hjortejakt i området ved Nordfjordeid med en jaktkompis.

– Vi leier et eller flere jaktområder for en periode. Vi kan være tre eller flere i jaktlaget. I fjor skjøt jeg en hjortekalv på 1000 meters høyde. Utfordringen er transporten ned til vei fra en slik høyde, sier Nygård, om en av sine jaktopplevelser fra i fjor.

Erfaringen fra denne og flere tidligere jaktlag er godt å ha med seg når nye jegere skal kurses. Her får en også vite mye om utfylling av jaktkort. En får også vite en del om regler for jakt på fugl fra båt. Det er ikke lite en jeger skal vite av lover og regler, før en drar på jakt.

JEGERKURS: Kursleder Geir Hugo Nygård med 22 elever til jaktprøven i kurslokalet til Harstad Jeger og Fiskeforening i Heggenkollen.