Opsal som er stortingskandidat nummer tre for Ap i Troms, deltar også på Petro i Harstad onsdag.

– Det er flere områder som har vært konsekvensutredet før, for eksempel Troms II flere ganger. Nordland 6 har vært konsekvensutredet og deler har vært åpnet for leting før, men det spiller jo ingen rolle. Det er jo blitt stoppet, blant annet av sittende regjering som forhandlet det bort for å få regjeringsmakt. Man kan jo spørre seg hvor sannsynlig og troverdig det er at pipa nå har fått en annen låt. Det er for øvrig slik at det er områder i kompromisset som ikke har vært åpnet før, sier Opsal i en kommentar til kritikken fra Frp.

Hun er skeptisk til at Frp og Høyre blir så store etter stortingsvalget, at de ikke lengre trenger støtte seg på Venstre og Kristelig Folkeparti, slik Solberg-regjeringen har gjort fram til nå. Samarbeidsavtalen som har vært grunnlaget for samarbeidsregjeringen, innebærer at konsekvensutredning for oljeboring i Lofoten og Vesterålen skulle legges på is denne perioden (2013-2017). Men med en ny regjering etter valget, vil denne problemstillingen komme opp igjen.

Arbeiderpartiet vil ha en mer forsiktig tilnærming til å åpne LoVeSe for oljeboring, enn Frp. Opsal viser til kompromisset som ble vedtatt på landsmøtet for inneværende periode, der flertallet i Ap sier ja til konsekvensutredning av Nordland 6, men hvis man skal utvinne olje så må det først tas opp politisk.

– Et kompromiss er nettopp et kompromiss. Man tar hensyn både til petroleumsnæringen, fiskeriene og at det er særlige viktige og sårbare områder det er snakk om. Jeg tror at en skrittvis og kunnskapsbasert tilnærming er det klokeste, sier Opsal.

Ap har avvist fra sentralt hold at de vil danne regjering sammen med, eller med støtte fra Miljøpartiet De Grønne og Rødt, så dette kan ikke vri Arbeiderpartiets oljepolitikk hvis de kommer i regjering, slik Frp mener.