Det er fjerde året på rad Bufetat Region nord farger sykkelfesten rundt Arctic Race lilla. Med lilla T-skjorter, ballonger, informasjonsstander og aktiviteter. Ifølge avdelingsleder Kristin Johnsen Presteng lønner det seg å være synlig. I fjor økte nemlig antall henvendelser fra potensielle fosterfamilier med 121 prosent uka etter rittet. En suksess man ønsker å videreføre.

– Alle som jobber i Bufetat Region nord gjør noe i forbindelse med Arctic Race. Målet er å rette søkelyset mot behovet for flere fosterhjem, som igjen vil bidra til at flere viser interesse, sier hun.

Samfunnspartner

Også i ettermiddag vil Bufetats ansatte være synlige når de inviterer til en uhøytidelig familiefest i Folkeparken. Med hinderløype, spinnerkonkurranse og vannaktiviteter. Premieutdeling av selveste sykkelkongen Thor Hushovd og hyggelig møte med Dag Otto Lauritzen skal forhåpentlig trekke folk i hopetall.

– Arrangementet er åpent for alle, vi vil ha flest mulig til stede. Vi trenger all den oppmerksomheten vi kan få når det gjelder behovet for flere fosterhjem. Ved å være samfunnspartner til sykkelrittet skaper vi blest for en viktig sak. Samtidig ønsker vi å hedre både fosterfamiliene og barna, sier hun.

Stor betydning

Rittets daglige leder Knut-Eirik Dybdal synes det er en god måte å hjelpe på.

– Samarbeidet ble innledet for tre år av gangen, og kommer til å fortsette videre fremover. Det er behov for flere fosterhjem, ikke bare i Nord-Norge, men over hele landet. Når vi ser at partnerskapet har så stor betydning, vil vi selvsagt fortsette å bidra til noe så viktig, sier han.

Barn i kø

Behovet for fosterhjem er kontinuerlig. Alle typer familier trengs, til barn i alle aldre. I Harstad og i regionen, som ellers i landet, står barn i kø for å få et godt hjem, ifølge rådgiver Randi Myrvang i Fosterhjemstjenesten.

– Vi ser et større behov for hjem til tenåringer og ungdommer enn til små barn. Dermed trenger vi familier på steder der det er videregående skole og aktivitetstilbud, forteller hun, og legger til at det ikke kreves noe spesielt for å melde seg som fosterforeldre.

– Det er snakk om vanlige familier. Med eller uten barn. Det viktigste er at familien har tid, overskudd og hjerterom, og at barnet og den nye familien matcher hverandre. Det er ikke forpliktende å melde sin interesse. Underveis i prosessen med kurs og samtaler finner man i fellesskap ut om det er ønskelig å ta til seg et barn.

foran: rådgiverne Elin Kjærnåsen (t.v.) og Randi Myrvang i Fosterhjemstjenesten, bak: avdelingsleder Kristin Johnsen Presteng i Bufetat. Foto: Tina Eilertsen Foto: Tina Eilertsen