Totalt ble det i løpet av fjoråret utbetalt 2.166 milliarder kroner i ulike stønader gjennom Nav til i alt 6700 mottakere i Harstad kommune.

Ikke overraskende er det utbetalinger i form av sykepenger samt stønader til uføretrygdede og yrkesskader som topper utbetalingsstatistikkene.

Uføretrygdede og yrkesskader

Totalt mottok 2740 personer i alt 210 millioner i sykepenger i 2016. Dette er en nedgang på 6 prosent fra 2015, da det ble utbetalt 224 millioner.

I alt mottok 2430 uføretrygdede og yrkesskadde personer 462 millioner kroner, en økning på 4 prosent fra 443 millioner i 2015.

Noe mer overraskende er det at hele 198 millioner ble utbetalt til i alt 1158 mottakere av arbeidsavklaringspenger.

Utvilsomt gledelig

Leder for Nav Harstad, Kari Eltvik Hanssen, er svært fornøyd med at utbetalingene til sykefravær viser en positiv tendens.

– Det er utvilsomt gledelig å se denne nedgangen. Det har over tid vært jobbet godt på en rekke arbeidsplasser med tilrettelegging for raskere tilbakekomst i arbeid.

– Langt flere har benyttet seg av gradert sykemelding samt at det har blitt utført mye godt IA-arbeid ved en rekke bedrifter i Harstad. Gledelig er det også å se at det jobbes godt internt i Harstad kommune. Sykefraværet har gått ned, og besparelsene kommer tydelig fram i kommunens regnskap, sier Eltvik Hanssen.

Eldre befolkning i Harstad

Tallene for alderspensjonsutbetalinger burde imidlertid skape grunn til bekymring.

Mens det i Harstad var 5608 personer som i 2016 mottok like i overkant av 1 milliard kroner, viser tallene at det i Tromsø var 10015 personer som mottok 2,2 milliarder. Dette til tross for at det bor tre ganger så mange innbyggere i Ishavsbyen.

– Noe av forklaringen ligger i at Harstad har en noe eldre befolkning enn hva tilfellet er i Tromsø, sier Eltvik Hanssen.

– Dessuten viser det seg at større byer har langt flere yngre mennesker enn de mindre byene, sier hun.

3640 personer mottok i 2016 barnetrygd i Harstad, mens det var 244 mottakere av kontantstøtte, viser tallene fra Nav.