Universitetet i Tromsø er i ferd med å utrede hvordan den framtidige organiseringen av UiT skal bli. Arbeidsgrupper har sett på den faglige organiseringen, og hvordan campusene i de tre byene skal organiseres. Kommunestyret i Harstad blir 1. juni informert om ståa av universitetsrektor Anne Husebekk.

Lik behandling

Men politikerne vil ikke sitte musestille og vente til kabalen er lagt.

– Vi har gitt klar beskjed til ledelsen i Tromsø om at vi krever at UiT Harstad likebehandles med Narvik og Alta, sier ordfører Marianne Bremnes. Før fusjonen mellom HiH og UiT Tromsø kjempet Harstad-miljøet for å få fakultet. Det har man nå gått bort fra.

– Vi mener det er bere å lage tre-fire store fakulteter ved UiT i Tromsø, og så ha sterke institutter ute på campusene, sier ordføreren. Hun legger ikke skjul på at Narvik-miljøet presser på for at Harstad skal støtte malmbyen i kampen for å få beholde sitt fakultet.

Kongelig resolusjon

UiT Narvik og UiT Alta kan slå i bordet med at de ifølge Kongelig resolusjon har krav på status som fakultet. En slik Kongelig resolusjon kan ikke Harstad vifte med.

– Hvis da Narvik og Alta får beholde sine fakultet, kan vi i ytterste konsekvens risikere at UiT Harstad blir redusert til tilsvarende et studiesenter på nivå med Finnsnes, sier Bremnes.

Administrasjonen og politikerne legger nå bredsida til for å få en faglig organisering etter en modell som gir store og robuste fakultet, lokalisert i Tromsø.

– En slik modell gir en mer likeverdig og lik faglig organisering i campusene ved de tre byene. For oss er det også viktig at strukturen sikrer at den stedlige faglige ledelsen ved campusene har tilstrekkelige fullmakter, både når det gjelder personalsaker, økonomi og fag.

Større enn Alta

I en høringsuttalelse foreslår Harstad kommune en modell som gir campusene viserektor. Kommunen mener viserektorene må ha ansvar for å stimulere til utvikling av campusene i samarbeid med øvrig stedlig ledelse.

Ferske studenttall viser at UiT Harstad er større enn UiT Alta, men mindre enn Narvik.

Antall registrerte studenter i Narvik er 1551, Harstad har 1482 mens Alta har 1474. Universitetet i Tromsø har 11418 registrerte studenter inneværende år.

– Vi etterlyser klare ambisjoner og signaler om utvidelse av studietilbudet ved Campus Harstad. Regionen har blant annet et stort behov for å rekruttere både lærere og barnehagelærere. Vi ønsker fortsatt en tett dialog med Universitetet om studietilbudet i Harstad. Kommunen mener at det er gjennom utvidelse av studietilbudet at UiT virkelig kan vise at en status som universitet gir merverdi for by og region, påpeker ordføreren.

Politikerne mener fullmakter og bestemmelsesrett er viktig for regionen.

UiT Campus Harstad må kunne gripe mulighetene når de er der, uten å vente på klarsignal fra høyere hold, påpekes det.

Bremnes mener det er viktig å foreta en omorganisering. Dette for å styrke kompetansen, studietilbudet og forskningsdelen, sier ordføreren.

Det er fire høgskoler som er fusjonert inn i universitetet. Da Høgskolen i Tromsø ble fusjonert, ble det vedtatt ny faglig organisering. I forbindelse med fusjonen med Høgskolen i Finnmark ble det etablert et fakultet ved Campus Alta – for idrett, reiseliv og sosialfag.

Da høgskolene i Narvik og Harstad ble en del av universitetet, fikk Narvik fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi. Det ble derimot ikke lokalisert noe fakultet til Harstad.

Fakultet: Harstad var den eneste av høgskolene som ikke fikk fakultet etter fusjonen. Foto: Frank R. Roksoy