Samtidig med at kommunestyret i Harstad vedtok å øke bompengesatsene for å fullfinansiere Harstadpakken, gjorde de samme politikerne vedtak om å jobbe for å gi øyfolket med bil en gratis bompassering sammen med fergebilletten

Tiltaket må behandles av fylket og er ikke noe kommunen kan gjennomføre på egenhånd. Samtidig er forslaget komplisert og vil kreve nye datasystemer, mener Edvin Eriksen (SV) som i dag lanserer sitt eget forslag.

- Det er helt rett at kostnadene for øybeboerne er uakseptable. De på Bjarkøy, Sandsøy og Grytøy vil få en stor regning når de må betale for både ferger og bompasseringer. I stedet for kommunestyret smerkelige og urealistiske vedtak, bør man heller kutte eiendomsskatten på øyene, sier han.

Hva med de som ikke har fast eiendom? De vil ikke få nyte godt av kutt av eiendomsskatten?

- Det er ingen problemstilling. Her på øya bor ikke folk på hybel. Omtrent alle har egne boliger, sier Eriksen.

Holder ikke vann

Eriksen sier at ideen om å koble fergebillettering opp mot bompengeinnkreving ikke holder vann.

- Troms fylke har et eget system for fergene i fylket, helt frakoblet den private innkrevingen for bompenger. Systemene snakker altså ikke sammen. Skal man koble dette, vil det koste mange millioner kroner. Samtidig er det urealistisk å få Troms fylkeskommune med på dette, sier Eriksen.

Han er positivt at kommunestyret vil få ned kostnadene for øyfolket.

- Men da er det mye enklere å fjerne eiendomsskatten. Rundt 10 år tilbake var det ingen her som betalte eiendomsskatt. Det var reservert for byområder. Hvis man vil gå tilbake på dette, er det lett å gjøre rent praktisk. Selv har jeg rundt 4.000 kroner i eiendomsskatt, en sum som er representativ for øyfolket. Pengene man taper betyr utrolig lite for inntektene til kommunen.

Forundret

Ordfører Marianne Bremnes sier at hun er forundret over Eriksens utspill.

- Som representant i fylkestinget bør han jobbe for at økte fergepriser ikke blir en realitet. Nå høres det ut som han allerede har godtatt den varslede økningen som skal behandles denne uken. Jeg registrerer utspillet om å fjerne eiendomsskatten i stedet for å samkjøre bompenger og fergebilletter, og vi får se hva som skjer. Men det er varslet om skyhøy økning av fergebillettene som vil ta knekken på mange øybeboere.

Tormod Windsrygg fra Lundenes, som holdt appell på torget under demonstrasjonen mot økte bompenger før torsdagens kommunestyremøte, synes ideen om kutt av eiendomsskatt er interessant.

- Men jeg har ingen tro på politikernes plan om å slå sammen bomavgift og fergebillett. Det er noe man bare sier for å roe ned folk, sier han.